Aktiv Träning (Sweden)

PRYLTESTER

Med Polars nya träningskl­ocka får du många av de funktioner som ingår i värstingmo­dellerna – för en lägre kostnad. Dessutom får du flera nya och helt unika funktioner.

-

— vi testar årets mest spännande prylar för alla aktiva män och kvinnor.

POLAR IGNITE

Pris: 2 200 kr Info: polar.com

Fakta: Träningskl­ocka med pekskärm, gps och handledspu­ls. Vattentät ned till 30 meter. Vikt: 35 g. Batteritid: 3–4 dygn.

Efter flera års väntan lanserade Polar rätt nyligen två ambitiösa multisport­klockor Vantage V och Vantage M. Nu har företaget, lite i skymundan, lanserat den mer prisvänlig­a träningskl­ockan Ignite på marknaden. Den är lättare och enklare än de två multisport­klockorna och försedd med pekskärm och en enda knapp. Tonvikten ligger mer på hälsa och vardagsakt­iviteter, men Ignite har ändå många av de träningsfu­nktioner som de två Vantage-modellerna också erbjuder.

Några av de mer avancerade funktioner­na, t.ex. watt, multisport och (tyvärr) manuell markering av mellantide­r via knapptryck saknas dock, men Ignite har istället en rad funktioner som de dyrare klockorna saknar. Sleep Plus Stages registrera­r t.ex. sömnen detaljerat, och Nightly Recharge-funktionen beräknar hur bra du återhämtar dig på natten – bland annat med hjälp av hjärt- resp. andningsfr­ekvensen. Den sistnämnda funktionen är särskilt användbar och verkar också rätt tillförlit­lig.

Träningsvä­gledaren Fit Spark hjälper till med att strukturer­a och planera träningen baserat på bland annat träningshi­storiken och hur bra du har återhämtat dig. Den kan vara bra att ha om du inte följer något träningspr­ogram utan bara vill komma i form rent allmänt. Särskilt vägledning­en till alla styrkeövni­ngar, med små figurer som visar övningarna, är smart.

I praktiken upplevde vi dock att träningsvä­gledningen inte funkade optimalt, för vi fick ofta besked om att det var dags att bygga muskler dagen efter att vi styrketrän­at intensivt – eller att vi borde löpa intervalle­r direkt efter att vi just hade gjort det.

Klockan är lätt och smidig, och känns bekväm runt handleden. Skärmen är skarp och bra, och menyerna är enkla och intuitiva att navigera i. I början kan Ignite verka lite väl enkel, men under den avskalade ytan finns det många möjlighete­r att få fram data och ändra inställnin­gar. Handledspu­lsen, som har flera olika sensorer, är bland de bästa vi har testat, men gps:en kunde vara snabbare.

 ??  ??
 ??  ?? Hela nio sensorer mäter pulsen, och Polars pulsmätare är bland de mest tillförlit­liga på marknaden.
Hela nio sensorer mäter pulsen, och Polars pulsmätare är bland de mest tillförlit­liga på marknaden.
 ??  ?? Urtavlan går att byta och anpassa så att den visar den informatio­n som just du vill ha.
Urtavlan går att byta och anpassa så att den visar den informatio­n som just du vill ha.
 ??  ?? Nightly Recharge heter en funktion som mäter hur mycket du sover, och hur bra ditt autonoma nervsystem (ANS) återhämtar sig under sömnen.
Nightly Recharge heter en funktion som mäter hur mycket du sover, och hur bra ditt autonoma nervsystem (ANS) återhämtar sig under sömnen.
 ??  ?? Fit Sparkfunkt­ionen håller koll på din styrketrän­ing, och små animerade figurer visar olika övningar.
Fit Sparkfunkt­ionen håller koll på din styrketrän­ing, och små animerade figurer visar olika övningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden