Aktiv Träning (Sweden)

NYHETER

För första gången någonsin är det fler kvinnor än män som deltar i motionslop­p. Det visar ett nytt stort forsknings­projekt.

-

— nya rön, prylar, tips och trender.

Jämställdh­eten ökar inom en rad olika områden – även när det handlar om motionslop­p. Ja, där är kvinnorna nu t.o.m. mer represente­rade än männen för första gången.

En grupp idrottsfor­skare har kartlagt mer än 70 000 motionslop­p över hela världen, och för första gången är kvinnorna i majoritet. År 2018 var 50,24 procent av alla loppdeltag­are kvinnor. Det är en stor ökning jämfört med 1986 som de första siffrorna i studien kommer ifrån – då utgjorde kvinnorna bara knappt 20 procent av motionslop­psdeltagar­na.

– Statistike­n visar att löpningen har utvecklats från att vara en idrott till en form av motion. För 20–25 år sedan hade många en annan inställnin­g till löpning. Man tävlade och ville bli bättre. Det lockade inte kvinnor lika mycket. På senare år har dock löpningen blivit mer motionsinr­iktad. Det är något man gör eftersom det är enkelt och hälsosamt, och något man kan göra tillsamman­s. Det verkar vara mycket mer lockande för kvinnor, säger Jens Jakob Andersen, som ligger bakom studien. Han understryk­er dock att det handlar om allmänna betraktels­er.

Trenden backas upp av statistike­n som tydligt visar att kvinnor dominerar på kortare sträckor. I 5 km-loppen är 60 procent av deltagarna globalt sett kvinnor, medan fler män fortfarand­e utövar maraton, ultralöpni­ng och ironman.

– På längre sträckor handlar det mer om prestation­sorientera­de soloprojek­t, och där är männen i majoritet. Men kvinnorna verkar bli allt mer tävlingsin­riktade, avslutar Jens Jakob Andersen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden