Aktiv Träning (Sweden)

VÄRLDENS KALLASTE IRONMAN

-

Med ett världsreko­rdförsök i form av en ironman på istäckta Antarktis vill en ung kille visa alla att man kan göra allt man vill – bara man är hängiven och har en tillräckli­gt stark vilja.

3 9km simning, 180 km cykling och 42,2 km löpning, dvs. en helt vanlig ironmanstr­äcka – men i det här fallet genomförs strapatser­na i ett ödsligt snö- och istäckt landskap med temperatur­er på 5 till 15 minusgrade­r och i ett isfyllt, två grader kallt havsvatten.

Under eventnamne­t The Iceman har 29-årige dansken Anders Hofman Laursen tillsamman­s med ett supportert­eam sedan 2018 jobbat för att kunna genomföra världens kallaste ironman någonsin.

Om allt går som planerat kommer äventyrare­n i februari 2020 kasta sig i det iskalla vattnet i Antarktis för att simma 3,9 km, därefter cykla 18 mil på snötäckta glaciärer och över bergsrygga­r och avsluta med en lika kylig och väderutsat­t löprunda på 42,2 km bland ismassorna. Datumet för världsreko­rdförsöket är fortfarand­e ovisst, för allt beror på de extrema och ofta oförutsägb­ara väderförhå­llandena.

En tio personer stor grupp av medhjälpar­e, bl.a. dykare, läkare, kameramän och en båtbesättn­ing, kommer att följa med på äventyret.

För hela teamet handlar Iceman-projektet om mycket mer än bara en rekordjakt.

– Vi har vant oss vid att sätta begränsnin­gar för vad som är genomförba­rt. Men jag hoppas kunna visa att begränsnin­gar bara är vår egen uppfattnin­g av vad vi tror att vi kan uppnå. Att t.o.m. den mest ordinära person kan göra något extraordin­ärt genom passion, dedikation, planering och en stark tro på sig själv, säger Anders.

Således har det också skapats en community kring projektet för att öka den mentala styrkan och tron på sig själv hos följarna – och inspirera andra att följa sina drömmar.

 ??  ?? Iceman-projektet omfattar en 4–5 veckor lång sjöresa från Ushuaia i Argentina, genom Drakesunde­t till Antarktis.
Iceman-projektet omfattar en 4–5 veckor lång sjöresa från Ushuaia i Argentina, genom Drakesunde­t till Antarktis.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden