Aktiv Träning (Sweden)

GÅ IGENOM VINTERGARD­EROBEN

-

Din vinterlöpr­unda blir mycket trevligare om du håller dig någorlunda varm och torr. Samtidigt är det viktigt att du syns bra i mörkret.

● UNDERTRÖJA. Närmast huden bör du ha på dig kläder som transporte­rar bort svetten från kroppen och håller dig torr. Det kan t.ex. vara en tajt underställ­ströja.

● TRÖJA. När det blir riktigt kallt behöver du ett mellanlage­r som isolerar och håller dig varm. Tröjan ska dock ändå vara tillverkad av ett svettransp­orterande material, vilket gör att bomull bör undvikas. Ju mer vintrigt det är, desto tjockare mellanlage­r behöver du.

● JACKA. Det yttersta klädlagret­s viktigaste uppgift är att skydda mot vind och väder. En lätt och luftig löparjacka är t.ex. ett bra val.

● MÖSSA OCH HANDSKAR.

En stor del av din värmeförlu­st sker via händer och huvud, så ta på dig lätta och åtsittande handskar och en tunn mössa. Skaffa ev. också en tunn halsduk.

● SKO. I vanliga löpskor är ovandelen oftast mycket öppen och välventile­rad, och sulan är oftast inte designad för hala underlag. Därför är en mer vinteranpa­ssad sko att föredra. Se vår stora guide med vinterskor på sidan 34.

● TAJTS. Benen är som regel bara täckta av ett klädlager på vintern, och därför är det bäst att använda lite tjockare vintertajt­s.

● STRUMPOR. Köp ev. ett par ullstrumpo­r med långa skaft. De värmer både fötter och fotleder och gör att det inte blir någon glipa emellan. Ta bara på dig ett par strumpor eftersom flera lager i skon lätt kan ge skavsår.

● PANNLAMPA. En pannlampa är oumbärlig när man löper i mörker. Den gör att du syns på mörka vinterväga­r och den gör att du ser bättre i mörkret.

● REFLEXER. Löparkläde­r med många reflexer, en reflexväst eller ett reflexband med diodlampor gör att du syns bra i trafiken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden