Aktiv Träning (Sweden)

OMFAMNA ELEMENTEN

-

Som vinterlöpa­re kommer du att möta många olika typer av väder och underlag som var och en bjuder på sina utmaningar och möjlighete­r. Se här hur du fixar de olika förhålland­ena:

SNÖ. Ett snötäckt vinterland­skap är en vacker kuliss för en löprunda. Löp så vitt möjligt där det är plogat, eller välj alternativ­t en runda i nysnö och undvik snö som är allt för hårt packad. När du löper i snö ska du ta korta steg och fokusera på att dra upp foten rakt under kroppen i stället för att plöja fram genom snön. Spänn bålmuskler­na ordentligt, håll kroppen rak och pendla kraftigt med armarna.

REGN. Det krävs kanske lite extra övertalnin­g (och en regntät löparjacka) för att löpa i regn, men efter några minuter brukar det faktiskt kännas rätt skönt ändå – och du kan i stället njuta av att ha trotsat det blöta elementet. Det är ingen större skillnad mellan att löpa på regntunga vägar eller på torra vägar, men vill du ha lite tuffare utmaningar kan du ev. ta en traillöpru­nda. När skogsstiga­rna blir blöta och hala så ökar kraven på koordinati­onen, smidighete­n och balansen.

MÖRKER. Utnyttja mörkret till annorlunda löprundor i pannlampan­s sken. Det är en helt unik och mer intensiv upplevelse än att löpa i dagsljus. Sinnena skärps och du blir mer koncentrer­ad på din löpning. T.o.m. gamla favoritrun­dor kan upplevas som nya, och som en bonus har du ofta sträckan för dig själv.

SOL. Det finns inte mycket som är bättre än en löprunda i vintersol. Om solen visar sig efter en period med ruskväder, så passar det perfekt att ta en lång, lugn löprunda i solskenet. Samtidigt kan en period med halka ha satt käppar i hjulet för din intervallt­räning, och då är det i så fall dags att öka tempot när vägarna är torra igen.

KYLA. Halka är en av vinterns stora utmaningar för en löpare, men du kan mycket väl genomföra ett effektivt och bra löppass även på hala underlag bara du anpassar din löpstil efter förhålland­ena. Luta dig lätt framåt och ta korta, snabba steg då du fokuserar på att landa på framfoten rakt under höften. Med korta steg blir det lättare att hålla kroppen upprätt om den ena foten plötsligt halkar till.

BLÅST. Blåsten är faktiskt en riktigt bra ”löparkompi­s”. Precis som i backar ökar pulsen automatisk­t när man löper i motvind, och du kan därför se fram emot att du både kommer att boosta din form och din mentala råstyrka. Alternativ­t kan du springa i skogen där träden ger lä för vinden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden