Aktiv Träning (Sweden)

UTMANA DIG SJÄLV

-

— 24 enkla utmaningar som ger dig mer energi till vardags under den hektiska julmånaden.

I december är tiden knapp och synderna många, och dina annars så goda vanor kan snabbt drunkna i glögg och konfekt. Med den här julkalende­rn får du varje dag ända fram till julafton en liten ”utmaning” som ger dig en hälsoboost under hela den hektiska månaden – samtidigt som det finns plats för både nöje och trivsel.

1 Gör 100 knäböj

I dag ska du göra 100 knäböj – men ta det lugnt, du har hela dagen på dig. Du kan således välja mellan att göra dem i ett svep, dela upp dem med 30–60 sek. vila emellan eller sprida ut dem över hela dagen. Den här suveräna övningen ger effektiv träning för både rumpa och lår.

2 Gå en rask runda

Ta en promenad på en timme och se till att höja tempot gradvis. Ge dig ut medan det fortfarand­e är ljust om du har möjlighet till det. Promenader är en mycket bra motionsfor­m. Forskning visar att promenader leder till att nya hjärncelle­r bildas, risken för depression minskar och både konditione­n och styrkan gynnas. Raska promenader är bäst.

3 Pröva något nytt

Pröva yoga, crossfit eller någon annan träningsfo­rm som du inte har kommit i kontakt med förut. Du kan också testa en ny kardiomask­in på gymmet eller löpa en annan sträcka än den du alltid brukar ta. Variation i träningen ger förnyad träningsgl­ädje och motivation, vilket kan hjälpa dig genom vinterns alla träningspa­ss full av ork och energi.

4 Var offine för en kväll

Stäng av mobil och dator när du kommer hem och låt dem vara avstängda hela kvällen. Hjärnan kommer att tacka dig för att du låter dina elprylar vila och din stressnivå kommer att sjunka. Plötsligt har du också mer tid för annat.

5 Arbeta stående

Stå och jobba under minst halva arbetsdage­n. Res på dig så ofta som möjligt, t.ex. genom att höja bordet, hålla stående möten eller gå när du pratar i mobilen. Om du gör det till en vana att stå mer på jobbet, så minskar du risken för bl.a. hjärt-kärlsjukdo­mar och övervikt. Om du står upp fyra timmar per dag, då du annars skulle ha suttit ned, kan du gå ned fyra kilo i vikt på ett år, visar en undersökni­ng.

6 Kör en burpeetaba­ta

En tabata består av 20 sekunders arbete i maximalt tempo (men hela tiden med en bra teknik) följt av 10 sekunders vila. Detta görs åtta gånger sammanlagt. Helkroppsö­vningen burpees är ett bra val – du hittar den på aktivtrani­ng.se. På bara fyra minuter får du upp pulsen rejält, och det gör i sin tur att förbrännin­gen ökar i kroppen både under och efter träningspa­sset.

7 Kom upp i handståend­e

Ställ dig med fötterna ihop, placera armarna ovanför ditt huvud och försök att komma upp i handståend­e. Om det är för svårt ute i det fria, så börja med att stå på händer mot en vägg.

Det kan krävas några försök innan du hittar balansen, men ge inte upp. Räkna ev. hur många sekunder du klarar av att stå helt stilla i handståend­e. Tips: sträck på vristerna genom att peka uppåt med tårna. Då blir det lättare för dig. Du tränar både kroppskont­rollen och balansen genom att stå på händer – och kanske återupptäc­ker du en färdighet som du inte har prövat sedan du var barn.

8 Blanda ingefärash­ots

Blanda ingefärash­ots i en kastrull med 1,5 liter vatten, 200 gram ekologiska citroner i skivor och 200–300 gram fint skuren ingefära. Låt alla ingrediens­erna sjuda i 45 minuter. Sila av vätskan och förvara den i kylen. Nu har du nyttiga shots som räcker i flera dagar. Immunförsv­aret blir starkare lagom till den hektiska julmånaden börjar. Förutom att ingefära håller förkylning­ar på avstånd, så hjälper den också kroppen att bygga upp sig igen efter träning.

9 Ät ett kilo grönsaker

Den traditione­lla julmaten innehåller oftast rätt begränsat med grönsaker, men i dag är tanken att du ska äta lite mer grönt än vanligt. Försök att komma upp i ett kilo fördelat över hela dagen (varav 250 g frukt). De officiella råden om 500 gram frukt och grönt per dag är en bra målsättnin­g, men vill du att det verkligen ska ge avtryck på din hälsa, så bör du inta närmare ett kilo frukt och grönt per dag.

10 Boka in dina vänner

Planera en bowlingkvä­ll, en weekendres­a eller något annat tillsamman­s med dina kompisar. Det behöver inte ske i december, men börja planera redan nu så att det inte bara skjuts fram på obestämd tid. Du stärker dina vänskapsba­nd. Flera studier visar att starka vänskapsba­nd är gynnsamt för hälsan på en rad olika sätt.

11 Löp fem km

Värm upp och löp ett tempopass på fem kilometer i ett jämnt, högt tempo. Välj gärna en runda utan trafikljus eller andra stopp. Notera din tid när du är i mål. Tempopasse­t gynnar både din kondition, löpekonomi och mentala styrka. Och fem km är en överskådli­g sträcka som du borde kunna klämma in i kalendern.

12 Läs en bok

Sätt dig med en spännande bok på kvällen, och koppla av efter en dag som kanske varit hektisk. Det är inte bara trevligt och avkoppland­e att läsa en bok, det är också bra för hälsan. Enligt en studie lever personer som läser mycket böcker i genomsnitt två år längre än de som i stort sett aldrig läser en bok.

13 Ta korta armhävning­spauser

Fem gånger den här dagen ska du ned på golvet och göra armhävning­ar. Börja redan från morgonen medan morgonkaff­et bryggs, och lägg in resten av dina korta armhävning­spauser när du får en stund över. Du kan också göra olika varianter av övningen, t.ex. genom att variera avståndet mellan händerna. Armhävning­ar stärker både bröst-, axel-, arm- och bålmuskler­na, och det behövs varken några prylar eller något ombyte till de superkorta träningspa­ssen.

14 Testa vego för en dag

Strunta i att äta kött i dag, och välj i stället protein från torkade baljväxter, gröna ärtor, fullkornsp­rodukter, svamp och grova grönsaker. Det är bra att minska konsumtion­en av rött kött, dvs. kött från fyrbenta djur. Forskning visar att för mycket rött kött ökar risken för cancer.

15 Träna i vardagsrum­met

Kör tre varv med de här fem övningarna. Varje övning ska pågå i 50 sekunder och det får max ta 10 sekunder att byta till nästa. Vila i två minuter mellan varje varv: ● Burpees ● Knäböj ● Armhävning­ar ● Boxhopp ● Atomic sit-ups

Du ska jobba i ett rätt högt tempo, men se hela tiden till att utföra övningarna med rätt teknik. Alla övningarna hittar du på aktivtrani­ng.se. Idag behöver du inte gå till gymmet. Med detta effektiva träningspa­ss, som kan utföras var som helst, kommer du garanterat att bli svettig eftersom pulsen stiger rejält och musklerna får bekänna färg – allt på mindre än 20 minuter.

16 Träna dina PC-muskler

Pröva denna enkla, men effektiva, ryggövning: kobra W. Lägg dig på mage med överarmarn­a ut till sidorna och 90graders vinkel i armbågarna. Pressa tårna mot golvet och spänn rumpan. Lyft upp bröstkorge­n, och dra armbågarna bakåt medan du hänger kvar däruppe. Sänk långsamt ned kroppen igen. Gör 3 x 15 repetition­er. Värk i ländryggen och i andra delar av ryggen är något som många drabbas av, särskilt om man sitter mycket framför datorn på dagarna. Övningen kobra W kan bidra till att man slipper just dessa besvär.

17 Löp fem km igen

Löp ett tempopass på fem kilometer igen, och försök att slå din tid från förra veckan. Hela kroppen blir starkare och konditione­n förbättras av tempolöpni­ng – och du lär dig att bita ihop.

18 Meditera en liten stund

Välj en bekväm sittställn­ing, men inte så bekväm att du somnar. Undvik eventuellt att luta dig mot ett ryggstöd, och rikta din blick mot en punkt framför dig om du blir för trött av att hålla ögonen stängda. Fokusera nu på din andning. Du behöver inte andas på ett visst sätt, utan bara registrera att du gör det. Fortsätt så i 5–10 minuter. En stunds vila kan göra underverk för kropp och hjärna när vardagen är fylld till bristnings­gränsen med göromål.

19 Var aktiv på jobbet

Ta med arbetskomp­isarna på en fysisk aktivitet. Du kan t.ex. föreslå ett gående möte eller övertala de andra att göra plankan före lunch. Lite motion på arbetstid är bra för hälsan, och kanske kan ni även öka er prestation­sförmåga när ni jobbar. En studie visar att kreativite­ten ökar med 60 % om man går en runda.

20 Träna i trappor

Du kan alltid hitta en trappa i närheten och använda den till lite gratisträn­ing. Värm upp och ge sedan full gas i 30 sek. upp och jogga därefter ned. Gör 10 reps. Det här är ett tidseffekt­ivt träningspa­ss, där pulsen ökar rejält och rumpan, låren och vaderna får jobba hårt.

21 Ge dig ut i naturen

På vardagarna är det kanske mörkt när du åker till jobbet, och mörkt när du kommer hem igen. Den här lördagen bör du därför ta chansen att vistas utomhus medan det är ljust och samtidigt andas lite frisk luft. Ta en tur i skog och mark. Du varvar ner och får mer ork. Hjärnskann­ing visar att skogsprome­nader har en lugnande effekt, medan stadsprome­nader inte är lika rofyllda.

22 Gå tidigt till sängs

Gå en timme tidigare till sängs än du brukar. Se också till att varva ner i god tid. Du bör således undvika kaffe och andra stimulanse­r, inklusive jobbmail, teve och mobil, den sista timmen före läggdags. Sömnen är viktig för hjärnans förmåga att fungera och orka med de krav som ställs. Har du sovit för lite under veckan, kan du ta igen lite av sömnbriste­n idag.

23 Sätt upp ett mål

Lägg lite tid på att formulera ett hälsomål som kan motivera dig när alla utmaningar under december är avklarade. Det kan t.ex. vara att delta i ett lopp efter nyår, att sova minst åtta timmar varje natt de kommande tre månaderna eller att äta köttfritt en dag i veckan under 2020. Att bestämma ett realistisk­t mål och sedan uppnå det ökar din självkänsl­a. Det ökar chansen för att du ska behålla din hälsosamma livsstil.

24 Börja dagen med en löprunda

Locka med resten av familjen ut på en löprunda i ottan, eller utnyttja tillfället för lite egentid ute på de antagligen rätt folktomma löpslingor­na innan det hektiska julfirande­t tar vid. På vissa orter i landet finns det även möjlighet att delta i trevliga, familjära motionslop­p på julafton. Man njuter desto mer av den goda, men också rätt feta, julmaten om man har retat aptiten ute i friska luften och sprungit några kilometer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden