Aktiv Träning (Sweden)

NYHETER tips och trender. — nya rön, prylar,

- Källa: British Journal of Sports Medicine

Motion minskar risken för att dö, det gäller även om man tränar mycket.

Motion är bra för hälsan. Det vet vi redan, men vad händer om man motionerar extremt mycket? Är det fortfarand­e nyttigt, eller ökar risken för t.ex. hjärtinfar­kt och förstorat idrottshjä­rta om man tränar mycket? Det brukar ofta diskuteras och enligt en ny stor studie är svaret nej.

Motion är bra för hälsan och minskar risken för att dö – såväl lite motion som mycket motion. Studien visar att personer som motionerar minst tre timmar i veckan, har ca 40 procent mindre risk att dö än de som inte motionerar.

Studien är en så kallad metastudie där forskarna har tittat på all data som finns inom området och därefter dragit en slutsats. Förutom att man undersökte den allmänna risken för att dö tittade forskarna närmare på risken för att dö i cirkulator­iska sjukdomar och cancer, och motion visade sig minska dödsrisken för alla sjukdomar. Det gällde också för de som motionerad­e max 12 tim. i veckan.

Men även om man tränar mer än 12 timmar finns det enligt forskarna inget som tyder på att det skulle gå ut över hälsan. Forskarna har bara inte nog med data för att kunna dra någon slutsats för den lilla grupp som tränar extremt mycket.

– Siffrorna blir mer osäkra när vi tittar på gruppen som tränar riktigt mycket, men det finns inget som tyder på att risken för att dö skulle öka. Det stämmer också bra med det vi har sett tidigare i de få studier som utförts på elitidrott­are, säger Kim Blond som är huvudansva­rig för studien.

Även om en hög träningsmä­ngd alltså inte ökar risken för att dö, så minskar den heller inte dödsrisken. Den största hälsoeffek­ten får man av cirka tre timmars motion i veckan, därefter planar kurvan ut.

 ??  ?? Risken för att dö i hjärt-kärlsjukdo­m minskar av motion. De som motionerar mest har hälften så stor risk att dö jämfört med de som inte motionerar alls.
Risken för att dö i hjärt-kärlsjukdo­m minskar av motion. De som motionerar mest har hälften så stor risk att dö jämfört med de som inte motionerar alls.
 ??  ?? av Jesper U. Larsen, Christian Thestrup, Kenneth Nielsen, Niels Christian Thalund, Lasse Lyhne och Richard Kingstad. Foto: iStock, Albatros Travel, pressbilde­r och producente­r
av Jesper U. Larsen, Christian Thestrup, Kenneth Nielsen, Niels Christian Thalund, Lasse Lyhne och Richard Kingstad. Foto: iStock, Albatros Travel, pressbilde­r och producente­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden