Aktiv Träning (Sweden)

ÄT HELA ÄPPLET

-

Du behöver varken skala eller plocka bort kärnhuset för att få i dig alla nyttighete­r i ett äpple. Ny forskning visar att frukten innehåller över 100 miljoner hälsosamma bakterier som är särskilt bra för tarmarna. Många av dessa bakterier sitter i kärnorna och i skalet, och du får bara i dig en tiondel av bakteriern­a om du äter enbart fruktkötte­t. I allmänhet bör man äta skalet på frukt och grönt. Här följer tre frukter som kanske lite överraskan­de innehåller massor av nyttighete­r i skalet.

Källa: Frontiers in Microbiolo­gy

KIWI: Äter du skalet på kiwin får du i dig tre gånger så mycket fibrer, och även de C-vitaminer som sitter strax under skalet. Skär kiwin i tunna skivor – då märker du inte av skalet lika mycket.

APELSIN: Både det gula apelsinska­let och det vita lagret som sitter precis under, innehåller flavonoide­n hesperidin som bl.a. sänker blodtrycke­t och håller kolesterol­nivåerna nere. Riv apelsinska­let och använd det i dressingar, marmelader, smoothies eller i bakverk.

BANAN: Bananskal innehåller bl.a. serotonin, som är bra för humöret, och lutein som skyddar ögonen. Blanda t.ex. bananskal i din smoothie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden