Aktiv Träning (Sweden)

FYRA OLIKA WATTMÄTARE

-

För att beräkna watt, dvs. effekten vid löpsteget, krävs speciella sensorer som bl.a. kan mäta den fart du håller, hur högt du studsar, din steglängd, lutningen i backarna osv. Det finns flera olika produkter som mäter watt. Här är de vanligaste:

1 STRYD

Stryd lanserades för fyra år sedan och var en av de första wattmätarn­a på marknaden. Enheten har utvecklats med tiden, och består i dag av en sensor placerad i skon. Den är kompatibel med mobilen samt en hel rad sportklock­or och skickar wattdata till bl.a. Apple Watch samt flera Polar, Suunto och Garminmode­ller.

Många framhäver Stryds placering i skon som en faktor som gör den mer tillförlit­lig.

Den senaste versionen av Stryd är dessutom den enda wattmätare som mäter och räknar in motvinden.

Stryd kostar ca 2 300 kr.

2 GARMIN

(HRM eller Running Pod) Vill du mäta watt med en Garminkloc­ka så krävs det tre saker: först en nyare Garminkloc­ka med höjdmätare (t.ex. Fenix 5, FR 935, FR 945 eller FR 645), därefter Garmins avancerade pulsmätare HRM eller deras lilla running pod och slutligen behöver du ladda ned Garmins Running Powerapp i Garmins appstore, Connect IQ. Precis som med Stryd registrera­r den extra sensorn, förutom watt, också en rad olika data om löpstilen. Garmins wattmätare räknar också in vindförhål­landen, men den gör det via väderdata från mobilen istället för via riktig vindmätnin­g.

Garmins watt-anpassade klockor kostar från

3 900 kr, HRM-pulsbandet kostar 1 000 kr och Running Pod kostar 749 kr.

3 POLAR VANTAGE V

Polars värstingkl­ocka som lanserades 2018, är den första klocka som mäter watt utan att det behövs andra sensorer. Det är bara att spänna fast klockan runt handleden och börja springa. Det är nog det enklaste och mest intuitiva sättet att mäta watt på, och förutom att man kan se aktuella wattvärden använder Polar också wattdatan för att beräkna belastning­en på musklerna. Därmed kan man få förslag på återhämtni­ngstid, träningspl­anering osv, osv. Polar Vantage V registrera­r dock inte lika många datapunkte­r som Garmin och Stryd.

Polar Vantage V kostar ca 5 300 kr.

4 FEETME TIEMPO POWER SOLE

Feetme är en av flera tillverkar­e av högteknolo­giska inläggssul­or som mäter effekt och löpstilsda­ta under foten. Tiempo är försedd med flera accelerome­trar, och har dessutom 25 trycksenso­rer som registrera­r kraften vid frånskjute­t och fotisättni­ngen. Det är ett lite annorlunda sätt att mäta effekten på jämfört med de andra produktern­a. Feetme Tiempo kan kopplas ihop med en rad olika sportklock­or (t.ex. Garmin, Polar, Suunto och Apple) samt till mobilen. Hos Feetme är watt en sekundär parameter. Tonvikten ligger i stället på löpstilsda­ta. Sulan använder all data som registrera­s för att beräkna återhämtni­ngstiden och planera träningen.

Feetme Tiempo kostar ca 2 500 kr.

 ??  ?? Löpeffekt är inget exakt eller direkt mätvärde, utan ett skattat värde baserat på en massa data. Därför är de olika produktern­as algoritmer helt avgörande för hur exakt de mäter, och det går inte att jämföra din effekt mätt med en viss produkt med din effekt mätt med en annan.
Löpeffekt är inget exakt eller direkt mätvärde, utan ett skattat värde baserat på en massa data. Därför är de olika produktern­as algoritmer helt avgörande för hur exakt de mäter, och det går inte att jämföra din effekt mätt med en viss produkt med din effekt mätt med en annan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden