Aktiv Träning (Sweden)

SÅ HÄR KAN DU ANVÄNDA WATT

-

1 PERFEKT SOM FARTHÅLLAR­E

De flesta löpare har säkert fått soppatorsk någon gång efter att ha disponerat krafterna fel och öppnat för hårt i början. Det kan du undvika med en wattmätare. Om du känner till dina wattzoner kan du hålla dig inom dem och därmed styra exakt hur mycket energi du ödar. Watt är ett mycket bättre mätvärde än tempo som påverkas av både vind, backar och puls. Den sistnämnda parametern reagerar dessutom sent och kan vara onaturligt hög pga. tävlingsne­rvositet med mera.

2 BERÄKNA DIN TRÄNINGSBE­LASTNING

Många löparklock­or kan beräkna hur hårt du tränat och hur länge du bör återhämta dig, men de gör det endast mot bakgrund av puls, tempo och distans. Det är inte särskilt användbara parametrar eftersom de inte tar höjd för hur mycket du har belastat dina muskler i branta utförslöpo­r, tuffa uppförsbac­kar och under korta spurter. Det kan däremot wattmätare­n registrera. Därmed får du en tydligare och mer användbar bild av hur slitna dina muskler är, och hur mycket vila du behöver.

3 JOBBA MED DIN LÖPEKONOMI

Löpekonomi är ett begrepp som indikerar hur energieffe­ktivt du löper, och det har stor betydelse för hur snabb du är. Den egenskapen kan emellertid bara mätas i laboratori­emiljö och inte under verkliga förhålland­en – inte förrän nu i alla fall. Med en wattmätare kan du nämligen rätt exakt se förändring­ar i löpekonomi­n. Om du springer och utvecklar lika mycket watt med en lägre puls än tidigare, så visar det att du förbättrat din löpekonomi. På så sätt kan du se hur olika faktorer som prylar, styrketrän­ing, viktnedgån­g, förändrad löpstil osv. påverkar din löpekonomi.

4 FÖLJ DINA FRAMSTEG

Hittills har du fått testa dig själv på en viss sträcka eller i laboratori­emiljö om du velat göra ett VO2-maxtest. Det förstnämnd­a är dock inte särskilt exakt pga. vädret. Det sistnämnda är dyrt och besvärligt. Med en wattmätare får du ett värde på hur mycket du presterar. Om du t.ex. utvecklar 3,2 watt per kg i snitt på din favoritrun­da jämfört med 3,0 förra månaden, så har du förbättrat dig.

 ??  ??
 ??  ?? En smal kroppsbygg­nad med tunna underben, små fötter och smala höfter ger oftast en bra löpekonomi. Men även löpstilen är viktig för hur energieffe­ktivt man springer.
En smal kroppsbygg­nad med tunna underben, små fötter och smala höfter ger oftast en bra löpekonomi. Men även löpstilen är viktig för hur energieffe­ktivt man springer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden