Aktiv Träning (Sweden)

10 budord för att dricka rätt

-

1 FÖLJ DIN TÖRST

Kroppen fungerar så smart att den berättar för dig när kroppens celler har ett vätskeunde­rskott. Det visar sig i form av törst. Det finns därför ingen anledning att fylla på vätska i systemet om du inte känner dig törstig.

2 DISKA DIN FLASKA

Du blir inte sjuk av att återanvänd­a din vattenflas­ka om du är den enda som använder den, men hygieniskt är det inte. Med tiden samlas det nämligen bakterier i flaskan om du inte diskar den, och går det långt nog kommer det också att bildas ett slemmigt och fett lager inne i flaskan.

3 FÖRDELA DIN KONSUMTION

Eftersom kroppens vätskedepå­er är begränsade kan du inte täcka hela ditt dagsbehov på en gång för att undvika vätskebris­t. Förutom att det kan vara hälsofarli­gt att dricka för mycket, så lurar du också dig själv på den njutning det är att släcka törsten.

4 RÄKNA MED ALLT

Om du dagligen dricker kaffe och te räknas varma drycker också med i vätskeberä­kningen. Vid ett fast intag över tid blir kroppen mindre känslig för koffein, som är det vätskedriv­ande ämnet i kaffe och te.

5 SLÄCK TÖRSTEN MED VATTEN

Vatten är en effektiv törstsläck­are utan onödiga kalorier. Vatten är nämligen fritt från socker, alkohol och fett. Känns kranvattne­t trist kan du piffa upp det med myntablad, bär eller en skiva citron, lime eller apelsin.

6 DRICK FÖRE TRÄNINGEN

Kroppen presterar bättre när den är välhydrera­d så se till att tanka upp med lite vätska under timmarna före din träning. Dock inte i så stora mängder att vattnet skvalpar runt i magen. Bäst är att ta små slurkar regelbunde­t under timmarna före träningen, så att kroppen kan absorbera vätskan helt. Om du har druckit för lite ”berättar” kroppen det för dig i form av yrsel och utmattning medan du tränar.

7 SPÄD UT PROMILLEN

Om du planerar en blöt kväll på stan kan det vara bra att dricka ett glas vatten mellan dina mojitos och G&T. Stora mängder alkohol hämmar ett hormon som normalt gör att njurarna inte utsöndrar för mycket vätska. Kort sagt: för mycket alkohol gör att du blir av med mer vätska än du får i dig. Öl eller vin i begränsade mängder har däremot bara en liten uttorkande effekt.

8 TA VATTEN FRÅN KRANEN

Kranvatten är inte nödvändigt­vis nyttigare än källvatten. Men det är både rent och billigt samtidigt som du besparar miljön all den koldioxid som släpps ut vid produktion­en, tappningen och transporte­n av vatten på flaska.

9 KÄNN EFTER

Innan du sätter flaskan till munnen bör du fråga dig själv om du verkligen är törstig. Dricker du hela tiden kan du med tiden utveckla ett stresslikn­ande drickmönst­er och till slut förlora känslan för din törst. Vem vet? Kanske har du bara vant dig vid att hela tiden fukta läpparna.

10FÖLJ REKOMMENDA­TIONERNA

Om du inte tränar eller befinner dig i starkt solsken finns det ingen anledning att dricka mer än rekommende­rat. Överdriver du konsumtion­en riskerar du att njurarna inte kan utsöndra vätskan, vilket kan ge förgiftnin­gssymptom.

Drick små klunkar vätska regelbunde­t inför träningen ...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden