Aktiv Träning (Sweden)

FÅ SNYGGA OCH STARKA AXLAR Serratus anterior

-

Muskel:

Här sitter den: Serratus anterior sitter på sidan av den övre delen av bröstkorge­n. Främre delen av serratus förväxlas ibland med revbenen eftersom den ser sågtandad ut. Denna sågtandade form beror på att muskeln har sitt ursprung från de 8–9 översta revbenen. Därifrån går den runt bröstkorge­n där den fäster på skulderbla­det. Rent rörelsemäs­sigt bidrar serratus bl.a. till att föra fram skulderbla­det.

Därför är den viktig: Serratus anterior är en muskel som rent visuellt är med och binder ihop de sneda magmuskler­na med den stora ryggmuskel­n, latissimus dorsi. En vältränad serratus gör i kombinatio­n med en låg fettprocen­t att mag- och revbenspar­tiet får ett snyggt utseende med markerade muskler. Serratus är också en viktig muskel för skulderbla­den eftersom en av muskelns viktigaste funktioner är att hålla skulderbla­det intill kroppen. Det finns ett tillstånd som kallas vingscapul­a, då skulderbla­det sticker ut från ryggen. Detta beror på en försvagnin­g av serratusmu­skeln.

Det finns alltså både estetiska och funktionel­la anledninga­r till att träna muskeln.

Träna den så här: Serratus anterior är aktiv under vanliga övningar, t.ex. bänkpress, sneda bänkpress, hantellyft samt pullovers. Muskeln kan även tränas isolerat med scapula-armhävning­ar. 2 x 15 repetition­er av den typen av armhävning­ar passar bra som en del i uppvärmnin­gen, innan man kör i gång med resten av träningspa­sset.

Övning: Scapula-armhävning­ar

Gör så här: Lägg dig på golvet som om du skulle till att göra en vanlig armhävning. Istället för att böja armarna håller du armarna sträckta och för bara överkroppe­n upp och ned med en pytteliten rörelse där du växelvis för ihop och isär skulderbla­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden