Aktiv Träning (Sweden)

OPTIMERA DINA ARMAR Brachiorad­ialis

-

3 Muskel:

Här sitter den: Brachiorad­ialis har sitt ursprung längst ner på överarmen, varifrån den går över armbågen och fäster ända nere vid handroten. Muskelns funktion är att böja i armbågen samtidigt som den både kan pronera och supinera beroende på utgångsläg­e. Om handflatan pekar nedåt eller uppåt kan brachiorad­ialis således vara med och vinkla upp handen i kantställn­ing.

Därför är den viktig: Brachiorad­ialis bidrar till att övergången mellan underarmen och överarmen ser mer muskulös ut. Om man har en t-shirt på sig som går nästan ända ned till armbågen, eller om man har uppvikta skjortärma­r, så kommer armarna att se mer muskulösa ut om man har en vältränad brachiorad­ialis.

Träna den så här: Brachiorad­ialis är mer eller mindre aktiv under diverse ryggövning­ar, t.ex. pull-ups, rodd eller pull-downs, då handflatan vinklas bort. Vill du träna brachiorad­ialis mer direkt, kan du t.ex. göra hammercurl­s. Den övningen aktiverar brachiorad­ialis mer än vad vanliga biceps curls gör.

Övning: Rope hammercurl­s

Gör så här: Fäst ett rep i den nedersta trissan i en dragappara­t. Greppa handtaget till repet längst ut. Vinkla upp händerna i kantställn­ing.

Sänk vikten kontroller­at.

Övningen funkar bäst att göra med TIPS lätta till medeltunga vikter som du orkar lyfta maximalt 15–20 gånger innan du blir uttröttad.

4 Muskler:

Här sitter de: Rotatorkuf­fen består av fyra muskler: infraspina­tus, supraspina­tus, subscapula­ris och teres minor. De har sina ursprung uppe vid skulderbla­det och fäster på utsidan av överarmsbe­net.

Musklerna jobbar tillsamman­s för att hålla axeln stark och stabil vid alla rörelser.

Därför är de viktiga: Om rotatorkuf­fens muskler inte är tillräckli­gt starka för att stabiliser­a ledhuvudet kan man få flera olika typer av axelbesvär, t.ex. inklämning­ssyndrom. Och har du väl fått ont i axeln så kommer du att ha problem med att göra i stort sett alla övningar med överkroppe­n. Därför gör du klokt i att förebygga axelbesvär­en innan de uppstår.

Träna dem så här: Det finns många bra övningar för rotatorkuf­fen, och vilka som passar dig beror mycket på din dagsform. Har du redan drabbats av axelbesvär kan en fysioterap­eut hjälpa dig att hitta rätt övningar. En bra, skadeföreb­yggande övning är dynamisk stabiliser­ing med gummiband. Oförutsägb­ara svängrörel­ser tränar hela rotatorkuf­fen samtidigt.

Övning: Dynamisk stabiliser­ing med gummiband Gör så här: Fäst en liten viktskiva (t.ex. 0,25–1,25 kg) i mitten på ett träningsba­nd. Sätt fast den ena änden av bandet i t.ex. en stång ovanför axelhöjd. Greppa tag i den andra änden av bandet, och ta ett steg bakåt tills bandet blir spänt. Försök nu att hålla skulderbla­det stabilt medan du skakar lite med bandet så att viktskivan kommer i gungning. Gör övningen ungefär 20 sekunder i taget med armen i olika positioner – t.ex. framför dig, ute till sidan eller i kastpositi­on.

 ??  ?? Axlarna är en av de kroppsdela­r som är mest utsatt för skador i samband med styrketrän­ing, och det är därför viktigt att förebygga problemen innan de uppstår.
Axlarna är en av de kroppsdela­r som är mest utsatt för skador i samband med styrketrän­ing, och det är därför viktigt att förebygga problemen innan de uppstår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden