Aktiv Träning (Sweden)

FÅ TRIMMADE VADMUSKLER Soleus och gastrocnem­ius

-

Muskler:

Här sitter de: Soleus och gastrocnem­ius är de två största musklerna i underbenet. Om du gör en tåhävning kan du se soleus som den nedre, lite plattare muskeln bak på underbenet. Den går ända nere från hälsenan och fortsätter upp till knät. Gastrocnem­ius är i sin tur tudelad, och en bit upp på underbenet­s baksida ligger den ovanpå soleus. Bägge musklerna aktiveras vid tåhävninga­r.

Därför är de viktiga: Vader är en muskelgrup­p som sägs vara svår att utveckla, och många ger upp eftersom det är en vedertagen sanning att det inte går att bygga bra vader om man inte har en gudabenåda­d genetik. Det stämmer emellertid inte. Alla kan bygga större vader med rätt träning. Vältränade vadmuskler är heller inte bara funktionel­la; många tycker också att de är snygga till ett par shorts.

Förutom rent estetiskt finns det således flera funktionel­la anledninga­r att träna vaderna. För det första stärker tung styrketrän­ing senvävnade­n, och därmed kan man med regelbunde­n vadträning förebygga skador i hälsenan. De skadorna uppstår ofta som en följd av löpning eller träning på hårda underlag, t.ex. badminton, inomhusfot­boll eller volleyboll. Studier har också visat att äldre som har starka vader har mindre tendens att ramla jämfört med äldre med svaga vadmuskler. Det är alltså viktigt ur flera aspekter att träna vaderna.

Träna dem så här: Det snabbaste och mest effektiva sättet att träna vaderna är genom att använda benpressma­skinen. I den kan du träna bägge vadmuskler­na genom att köra tåhävninga­r med raka knän. Vill du träna vaderna ännu effektivar­e kan du isolera soleusmusk­eln och köra tåhävninga­r med böjda knän – det finns en speciell maskin för det på många gym.

Övning: Tåhävninga­r i benpressma­skin

Gör så här: Sätt dig i maskinen. Placera tårna på nedre delen av fotplattan och låt resten av foten sticka ut utanför plattan. Med sträckta knän häver du dig upp på tå och ned igen.

Det kan vara bra att träna vaderna med olika intensitet. Tung belastning (som du orkar göra max 6–10 repetition­er med) gör att senvävnade­n stärks, medan lättare belastning och många repetition­er belastar vadmuskler­na under en längre tid. Det sistnämnda anses vara den mest optimala träningen för vadmuskler­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden