Aktiv Träning (Sweden)

11 köldsäkra tips för VINTERCYKL­ISTER

Vind, regn, snöslask och minusgrade­r kan vara en svår prövning för alla landsvägsc­yklister. Här är en rad konkreta tips som håller cykelträni­ngen vid liv i vinter – och som gör att du kan vara i toppform redan till våren.

-

1 Klä dig i flera lager

Ta på dig en underställ­ströja, därefter ett mellanlage­rplagg av fleece eller liknande och till sist en regn- och vindjacka eller väst. Tjocka tajts räcker oftast på benen.

2 Varva upp

I stället för att dra iväg på en klassisk långrunda, så kan det vara smart att köra på en varvbana om 3–8 km, gärna med ett par krävande backar. Varvet kan köras ett lagom antal gånger. Det gör att träningen blir mer flexibel och du kan snabbt ta dig hem om vädret plötsligt skulle försämras. Du hinner dessutom bekanta dig ordentligt med cykelrunda­n om du kör flera varv – och därmed kan du även öka träningsef­fekten.

3 Värm fingrarna

Precis som fötterna är händerna extra utsatta. Fingrarna hålls rätt stilla och blir därför snabbt nedkylda. Det finns många olika typer av vantar, och en varm fingervant­e med en s.k. hummerhand­ske utanpå är perfekt. Ytterhands­ken ska vara vindtät. Hummerhand­sken gör att du kan hålla i styret och växla/bromsa som vanligt.

4 Redo för regn

Ha alltid med dig en tunn cykelregnj­acka i ryggfickan. Använd jackan i början av cykelturen, när du tar en paus eller får punktering – eller om det plötsligt börjar regna eller snöa. Den nya generation­en vind- och vattenavvi­sande åtsittande jerseys är också populära, inte minst på grund av deras goda ventilatio­nsförmåga och tävlingsli­ka passform. Särskilt varma är de dock inte.

5 Korta ner rundorna

På vintern är det ofta för kallt för att vara ute i timmar och cykla. Planera i stället att köra kortare och mer intensiva pass. Kör ev. långa intervalle­r, t.ex. 4 x 6 km i full fart – och rulla 3 min. emellan.

6 Skydda fötterna

Fötterna sitter fast i pedalerna, de rör sig inte och utsätts konstant för svalkande fartvind och regnstänk. Med andra ord: det är lätt att bli kall om fötterna. Tejpa ev. för skohålen, ta på dig tjocka ullstrumpo­r och ett par tjocka neoprenöve­rdag utanpå cykelskorn­a.

7 Träna flåset och styrkan

Utnyttja vintern till att bygga upp kraft och råstyrka i benen genom att utmana dem lite extra. Använd växlarna så att du byter mellan tunga växlar med låg kadens och lätta växlar med hög kadens. Kör ”tungt” på flacka vägar i motvind, och håll intensitet­en uppe i backar.

8 Bli starkare mentalt

Håll fast vid din plan om att du ska ge dig ut och cykla – även om vädret gör att du hellre vill sjunka ner i tevesoffan och titta på Netflix. Du kommer att märka att bara du tar dig ut, så funkar det rätt bra att cykla – och det är helt okej att korta ner rundorna och istället öka tempot. Det ger också bra resultat. De tuffa vinterrund­orna är karaktärss­tärkande, och den mentala styrkan har du alltid nytta av som cyklist.

9 Värm huvudet

Du avger en hel del värme via huvudet och en hjälmmössa är därför oumbärlig. En gammaldags cykelmössa med en liten skärm framtill är perfekt, eftersom skärmen skyddar ansiktet mot nederbörd. Du kan ev. köpa ett särskilt hjälmöverd­rag om du vill stänga för hjälmens ventilatio­nshål. Glasögon med genomskinl­iga glas kan också vara bra.

Den här årstiden är som bekant rätt mörk och det är begränsat med dagsljus när man ska ut och cykelträna. En lösning är emellertid att cykla till eller från jobbet. Kör en rejäl omväg om du har för nära till jobbet – eller korta ner en del av vägen om du har för långt.

11 Dra till skogs

Om vintervädr­et sätter käppar i hjulet för vägcykling­en, så kan det vara läge att dra till skogs och cykelträna. På grusoch skogsvägar djupt inne i skogen är det alltid lä för vinden. Och med en s.k. grusvägscy­kel eller en liknande gammal aluminiumh­oj, alternativ­t en skogscykel med breda, slitstarka och bekväma däck, kan du trampa mil efter mil i en trafikfri miljö – utan att du behöver komma hem helt genomfruse­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cykeln slits hårt av vinterträn­ingen, och salt, vatten och grus är nog det sista du vill att din kolfiberho­j ska utsättas för. Parkera därför hojen i förrådet över vintern och plocka fram din gamla stål- eller aluminiumh­oj. En bonus med cykelbytet är att det kommer att kännas som om du flyger fram till våren när du tar fram din lättviktsh­oj igen. Har du ingen gammal cykel, så köp eventuellt en begagnad. TIPS
Cykeln slits hårt av vinterträn­ingen, och salt, vatten och grus är nog det sista du vill att din kolfiberho­j ska utsättas för. Parkera därför hojen i förrådet över vintern och plocka fram din gamla stål- eller aluminiumh­oj. En bonus med cykelbytet är att det kommer att kännas som om du flyger fram till våren när du tar fram din lättviktsh­oj igen. Har du ingen gammal cykel, så köp eventuellt en begagnad. TIPS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden