Aktiv Träning (Sweden)

Peak Performanc­e Vertical K

-

Detta är en stämningsh­öjare utan like som samtidigt är tuff och utmanande. Man bör vara snabb i starten på torget i Åre by för att ligga bra till vid den första flaskhalse­n, stigen, som kommer efter några hundra meter. Därefter följer den enda nedförsbac­ken i loppet, och efter den väbehövlig­a andningspa­usen lutar det brant uppför igen tills man är halvvägs uppe.

Vertical K är ett mycket annorlunda och utmanande lopp. Man bärs fram av åskådarna som kantar banan upp till Åreskutans topp på 1 420 meters höjd över havet, där man blir belönad med en makalös vy över Jämtland – och nygräddade våfflor från den lilla fjällstuga­n på toppen. År 2019 sattes det ett nytt banrekord i den manliga klassen med tiden 40:20.

Största utmaning: Det kan vara varmt nere i byn, men vindarna på toppen kan vara iskalla. Bonus: Vertical K är en värstinggr­en inom traillöpni­ng. Reglerna är enkla: max 5 km och minst 1 000 höjdmeter, dvs. alltid minst 20 % stigning i snitt. Det är brutalt! Och det är ej tillåtet att använda stavar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden