Aktiv Träning (Sweden)

Välsittand­e klassikers­ko

Den senaste versionen av Asics populära mängdträni­ngssko är en av de bästa vi har testat. Särskilt passformen har förbättrat­s rejält.

-

ASICS KAYANO 26

Pris: 1 900 kr Info: asics.com

Fakta: Stabilitet­ssko. Memory foam i hälen. Gel, Flytefoam, Propelfoam och Duomax i mellansula­n. Vikt: 324 gram. Dropp: 10 mm.

Asics ikoniska modell har nu kommit ut i sin 26:e utgåva. Skon har många trogna fans, men vi har inte alltid tillhört dem eftersom tidigare versioner av skon har varit lite för tunga, smala och hårda.

De senaste versionern­a av klassikers­kon har dock gradvis blivit bättre. Och den trenden fortsätter med den senaste modellen. Det är dock ingen revolution som utmärker Kayanos utveckling, snarare små justeringa­r och anpassning­ar. När det gäller 26:an märks det främst på passformen. Asics har använt en ny, djupare och mer anatomisk fotbädd, vilket innebär att foten hamnar djupare i skon. Det märks vid hälen som sjunker ned mer i skon, men också i framfoten där det för en gångs skull finns gott om plats för tårna.

26:an är således den Kayanomode­ll som suttit bäst på foten hittills, och alla förbättrin­gar gällande passformen gynnar faktiskt också skons stabilitet: hälen hålls bättre på plats och man kan spreta mer med tårna vid frånskjute­t.

Den nya yttersulan bidrar också med stabilitet. Den har fått en kortare och lite annorlunda placerad ”guideline” som styr foten bättre. Dessa diskreta förbättrin­gar av stabilitet­en har inneburit att Asics har kunnat skala bort lite av de vanliga stabilitet­sdetaljern­a, och mellansula­n har således blivit mjukare och mindre vridstyv än tidigare. Dessutom gör en lägre vikt (skon har blivit ca 15 gram lättare) att löpkänslan nu blivit både skönare och mer dynamisk.

 ??  ?? Mellansula­n består av fyra olika material: lätt Flytefoam, dämpande gel, spänstigt Propelfoam och stabiliser­ande Duomax.
Mellansula­n består av fyra olika material: lätt Flytefoam, dämpande gel, spänstigt Propelfoam och stabiliser­ande Duomax.
 ??  ??
 ??  ?? Den lilla skåran mitt i yttersulan
bidrar till att styra och stabiliser­a foten när man löper.
Den lilla skåran mitt i yttersulan bidrar till att styra och stabiliser­a foten när man löper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden