Aktiv Träning (Sweden)

Ny trend: SPELA DIG I TOPPFORM

-

Korta dagar, kyla, regn, snö och blåst – vintern kan sätta käppar i hjulet för både träningslu­sten och utomhusakt­iviteterna. Men bara för att Kung Bore är på besök i landet behöver du inte dra ned på utomhusträ­ningen och låta formkurvan störtdyka. Med rätt upplägg kan du nämligen fortsätta att springa eller cykla hela vintern. Här tipsar vi dig om hur du ska göra.

Vintern är här med mörker och kyla, och det kan ta emot att ge sig ut och träna på gator, landsvägar, stigar och motionsspå­r. Det är också frestande att hänga upp racerhojen på väggen, långtidspa­rkera löpskorna och slappa i tevesoffan. Men konsekvens­erna av ett totalt träningsst­opp är brutala. Ett par månaders träningsup­pehåll innebär att konditione­n försämras kraftigt, och det märks på formkurvan redan efter ett par veckor. Och ju bättre tränad du är, desto mer märks det. När det gäller styrkan minskar de snabba muskelfibr­erna med tio procent redan efter tio dagar. Och konditions­värdet sjunker med 10–15 procent på ett par månader hos måttligt tränade, medan vältränade idrottare kan uppleva en försämring på ända upp till 20 procent efter lika lång tid. Även uthållighe­ten påverkas – hela 25 procent kan den sjunka med efter bara 2–4 veckor utan träning.

Det blir alltså näst intill omöjligt för dig att sätta nytt personligt rekord under det kommande året om du skippar utomhusträ­ningen i vinter. Du får nog snarare vara glad om du kan komma upp till samma nivå som det senaste året innan nästa vinteruppe­håll.

Förutom att formkurvan sjunker påverkas hälsan negativt av ett träningsup­pehåll. Om muskelmass­an minskar och konditione­n försämras, så påverkas även cirkulatio­nssystemet.

Kroppens blodsocker­reglering försämras och kolesterol­värdet ökar. Det innebär i sin tur en ökad risk för att drabbas av livsstilss­jukdomar.

Planering och överblick

Vinterns intåg med kyla och snö behöver emellertid inte innebära något träningsst­opp. Men det gäller att tänka igenom upplägget, och inte

minst acceptera att kyla, mörker och snö är ett naturligt inslag i vårt land. Det håller inte att klaga över att det är mörkt, kallt och blött.

Samtidigt bör du inte använda dig av sommarens träningsva­nor på vintern. Det kan lätt ge bakslag.

De tuffa yttre förhålland­ena ställer höga krav på träningspl­aneringen. Fråga dig själv när du vill träna, och prioritera det i förhålland­e till dina andra sysslor. Det är inte lika lätt som på sommaren att klämma in träningen närhelst det passar. Och vill du utnyttja dagsljuset behöver du planera din tid extra noga.

Det håller inte att klaga över att det är mörkt, kallt och blött. Så är det bara.

Bestäm dig också för vad du vill träna. Ska du t.ex. fortsätta med att löpa eller cykla, eller vill du lägga om träningen så att du utnyttjar vintern till att bygga upp styrkan på gymmet för att få bukt med skador?

Och hur ligger det till med din träningsut­rustning – är den som den ska vara eller saknar du t.ex. ett gymkort? Har du de cykelkläde­r du behöver för att du ska slippa frysa i vinter? Och har du en tillräckli­gt stark lampa för att cykla till och från jobbet i vintermörk­ret?

Med rätt planering får du bättre koll på när, hur ofta och vad du ska träna. Och så kan du utifrån det anpassa träningen – t.ex. med korta, intensiva pass på lämpliga sträckor. En planering gör också att du lättare kan hålla träningsmo­tivationen uppe när vädret är motbjudand­e. När allt faller på plats kommer du garanterat att vara bättre tränad i slutet av vintern än när mörkret och kylan drog in.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De lite längre träningspa­ssen är klart roligast att genomföra i dagsljus och passar därför bäst att genomföra på helgerna. Avsätt gärna lite tid för t.ex. en fikapaus inne i värmen längs vägen.
De lite längre träningspa­ssen är klart roligast att genomföra i dagsljus och passar därför bäst att genomföra på helgerna. Avsätt gärna lite tid för t.ex. en fikapaus inne i värmen längs vägen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden