Aktiv Träning (Sweden)

TEDAGS

-

— guide till en rad hälsosamma tesorter som du kan värma dig med i kylan och mörkret i vinter.

Te har på senare år hamnat lite i skuggan av kaffe som ofta brukar utnämnas till rena

hälsodryck­en. Men förtvivla inte om du föredrar att hälla te i din kopp, för den aromatiska drycken bidrar nämligen också med massor av hälsofrämj­ande ämnen – särskilt om du väljer rätt sorts te och tillreder det på rätt sätt.

En gång i tiden var allt vi visste om te hur man lade en tepåse med Earl Grey i en kopp varmt vatten. Idag är urvalet av diverse exotiska teblandnin­gar enormt, och överallt i landet blommar det upp kaféer och specialbut­iker som fokuserar på teets härliga värld. Efter vatten och kaffe är te världens mest populära dryck. Och det är inte konstigt! Den aromatiska drycken är enkel att brygga, stor i smaken och fullsmocka­d med mineraler och antioxidan­ter.

Te är dock inte bara te. Det finns grönt, svart, vitt och oolong-te, i så många varianter att även erfarna tedrickare kan bli vimmelkant­iga av det enorma urvalet. Och då har vi inte ens börjat tala om de tesorter som egentligen inte anses vara ”riktigt” te. Förutom grönt te, svart te, vitt te och oolong-te, som alla kommer från teplantan Camellia sinensis, finns det bland annat rött te och örtte, som är en typ av avkok eller dekokt på andra växter.

I grund och botten är allt te nyttigt. De hälsomässi­ga egenskaper­na tillskrivs innehållet av en viss typ av antioxidan­ter i växten, nämligen polyfenole­r och fytokemika­lier. Ämnen som bland annat anses kunna minska risken för hjärtinfar­kt, dämpa inflammati­oner i kroppen och skydda mot flera former av cancer. Forskninge­n är dock långtifrån entydig, och även om te inte är en mirakelkur mot cancer, finns det flera

studier som pekar på att te kan hjälpa dig att hålla vikten. I alla fall har en studie av tedrickare kontra icke-tedrickare visat att de som drack varmt te varje dag, hade ett mindre midjemått och ett lägre BMIvärde jämfört med de som inte drack te varje dag. Och det gällde även när man tagit hänsyn till faktorer som ålder, fysisk aktivitet, energi- och sockerinta­g.

En nyttig kopp te

Mängden nyttiga ämnen i tekoppen beror både på hur teet har bearbetats och hur starkt det är bryggt. Om du är en van tedrickare har du säkert en helt egen uppfattnin­g av hur man ska göra en riktigt god kopp te. Hur länge teet ska dra och vattnets temperatur är dock inte oviktiga faktorer om du vill ha ut maximalt av teets alla nyttighete­r.

Här ger vi dig en överblick över de mest kända tesorterna och visar hur de ska hanteras för att du ska få en optimal kopp te – oavsett vilken tesort som är just din favorit.

Mängden nyttiga ämnen beror både på teets beredning och styrkan på bryggninge­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden