Aktiv Träning (Sweden)

DIN TRÄNING

Det är karaktärss­tärkande att ge sig ut och träna i kyla och snö, men samtidigt gäller det att du skapar bästa möjliga förutsättn­ingar för dig själv, t.ex. genom att välja rätt sträckor.

-

1 VÄRM UPP ORDENTLIGT

Utomhusträ­ning kan vara rätt krävande för dina leder och senor eftersom kylan gör dem extra känsliga. Värm därför upp ordentligt inför dina utomhuspas­s. 10–15 minuter, då du gradvis ökar intensitet­en, är lagom. Om det är riktigt kallt ute – och du ska ut och cykla – kan du värma upp inomhus. Värm t.ex. upp genom att löpa upp och ned i en trappa.

2 BYGG EN STARK GRUND

Vintern är en perfekt tidpunkt att träna förmågan att hålla en hög intensitet under lång tid. Det kan t.ex. göras genom 20–60 min. träning med halvhög intensitet – ungefär vid den punkt då mjölksyran är på väg. Det kan t.ex. vara 5 km löpning i ett tempo som ligger nära ditt miltempo. Träna på det 1–2 gånger i veckan.

3 SÖK LÄ I SKOGEN

När det är rejält kallt kan du söka lä i skogen där det ofta är lugnt och mildare. Dessutom är t.ex. terränglöp­ning och mtb två bra träningsfo­rmer som höjer pulsen, stärker kroppen och förbättrar din teknik.

4 LYFT VIKTER

Vintersäso­ngen är en bra tidpunkt för styrketrän­ing. Byt t.ex. ut 1–2 av dina konditions­pass mot styrketrän­ing. Det är bra för din hälsa och du utvecklar din snabbhet – både som löpare och cyklist.

5 HÖJ PULSEN

Ett högintensi­vt intervallp­ass varje vecka är extremt effektivt för både konditione­n och uthållighe­ten. Kör till exempel tio intervalle­r à 30–60 sekunder följt av 30–60 sekunders vila. Det är viktigt att du pressar kroppen maximalt. Träningsfo­rmen funkar lika bra att göra i roddmaskin som på motionscyk­el eller löpband. Välj den träningsma­skin som du gillar bäst.

 ??  ?? Långpass är kanske inte det som lockar mest när det är kallt, mörkt och blött ute. Löp därför kortare pass, men med hög intensitet. Det ger ett bra träningsut­byte – på relativt kort tid.
Långpass är kanske inte det som lockar mest när det är kallt, mörkt och blött ute. Löp därför kortare pass, men med hög intensitet. Det ger ett bra träningsut­byte – på relativt kort tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden