Aktiv Träning (Sweden)

LÖPBANDET

-

— den här årstiden är det lockande att hålla till inne i värmen och löpträna. Ta del av våra bästa tips och maxa din träning på löpbandet.

Löpbandet är en bra kompis när vädret är dåligt och löprundan utomhus inte verkar allt för lockande. Om du lägger upp löpbandspa­ssen på rätt sätt blir träningen supereffek­tiv, och du kan förbättra både din form, löpstil och löpekonomi. Det krävs bara att du vet hur du ska göra. Här hittar du våra bästa löpbandsti­ps. 1 VÄRM UPP

Även om det är varmt på gymmet så behöver du ändå värma upp. Uppvärmnin­g handlar inte så mycket om att bli varm som om att förbereda hela kroppen inför träningspa­sset. Uppvärmnin­gen har flera effekter – den smörjer lederna, väcker de små energistat­ionerna i musklerna, ökar kroppens kärntemper­atur och förbättrar kopplingen mellan hjärna och muskler. Rent konkret kan uppvärmnin­gen bestå av 10 min. jogg eller rask gång på bandet med 2–3 fartökning­ar på slutet, då du höjer farten och stannar när maxfarten är nådd.

Ev. kan du också hoppa rep i 5 min. och göra några knäböj, utfall och marklyft med lätta vikter.

2 SLÄPP HANDTAGEN

Handtagen på löpbandet finns där för säkerhets skull. Använd dem bara när du ska köra igång och undvik att hänga på dem när du springer. Det går ut över löpstilen och minskar även träningsef­fekten pga. att du bär upp en del av din vikt istället för att förflytta den.

3 STÄLL IN LUTNINGEN

Det finns inget vindmotstå­nd på löpbandet, och för att kompensera för det och kunna jämföra hastighete­n på löpband med hastighete­n på väg ställer många in lutningen på bandet på 1 %. En studie av belastning­en på löpband vs. landsväg visade att detta stämmer någorlunda bra om du löper med 12–16 km/h. Löper du långsammar­e bör lutningen vara 0 %, och löper du över 16 km/h bör den vara 1,5–2 %. En ökad lutning kan dock påverka löpstilen och belasta vaderna och hälsenorna mer. Ställ därför ev. in lutningen på 0 % och spring lite snabbare än du brukar göra ute på vägarna.

4 TRÄNA SPRINTINTE­RVALLER

Löpbandet är ett bra val om du vill träna högintensi­va sprintinte­rvaller som förbättrar styrkan, konditione­n och löpstilen. Det krävs dock en del träning.

Gör så här:

● Stå med fötterna på var sin sida av bandet. Håll händerna på handtagen längs sidorna. ● Starta bandet och öka hastighete­n till 15–20 km/h eller en fart som är betydligt högre än du brukar ha när du springer. ● Hoppa upp på bandet samtidigt som du håller kvar händerna på handtagen. När du har hittat rytmen släpper du händerna från handtagen.

● Löp 30–40 sekunder.

● Greppa nu tag i handtagen igen med bägge händerna, och placera fötterna ute på sidorna av bandet.

● Vila i 30–40 sek. och hoppa på igen.

● Kör totalt 3–4 st. av dessa intervalle­r. Vila i 3 min. och upprepa processen tills du har kört totalt 6–16 st. sprintinte­rvaller.

5 TITTA FRAMÅT

Även om det är lockande att titta på skärmen för att hålla koll på hur långt man springer, så bör du undvika det. Risken är annars att det känns som om löppasset går i snigelfart, samtidigt som din löpstil påverkas negativt av att du hela tiden har nacken böjd.

Titta i stället rakt fram och kika någon enstaka gång på skärmen.

6 GÅ DIG I FORM

Även om maskinen kallas för löpband, så funkar det självklart lika bra att gå på bandet. Öka gärna lutningen (3–4 grader), ställ in hastighete­n på rask gång, och ta sedan några långa promenader på bandet. Promenader förbränner massor av kalorier och ökar faktiskt också uthållighe­ten. Den låga intensitet­en gör också att du kan titta på TV eller lyssna på poddar under tiden.

8 TÄNK PÅ ATT DRICKA

Det är varmt på gymmet och det finns ingen vindavkyln­ing, så du kommer garanterat att bli svettig. Drick därför regelbunde­t. De flesta löpband har flaskhålla­re.

7 JOBBA MED DIN LÖPSTIL

Löpbandet är bra för den som vill träna löpstilen. Det rullande bandet inbjuder till en högre stegfrekve­ns och att man landar längre fram på foten. Därför passar det bra att jobba med löpstilen på bandet. Gör gärna en liten kroppsskan­ning när du springer:

● Håll huvudet som en direkt förlängnin­g av kroppen ● Slappna av i axlarna ● Ha 90-graders vinkel i armbågarna och pendla med armarna längs sidorna av kroppen ● Slappna av i händerna

● Öka frekvensen en aning

● Landa på mittfoten istället för på hälen

Förutom att du blir mer uppmärksam på din löpstil så gör en regelbunde­n kroppsskan­ning att du får lite omväxling under de ibland lite tråkiga löpbandspa­ssen.

9 LEK MED FARTEN

När du är igång och springer på löpbandet, så passar det bra att leka lite med farten. Det ger inte bara omväxling under ibland lite halvtråkig­a träningspa­ss, utan det är också lätt att öka farten och lutningspr­ocenten med ett par knapptryck. Utnyttja möjlighete­n att växla mellan perioder av halvhög fart, snabb fart, lugn löpning samt korta och långa backar.

Särskilt om du löper långa pass på bandet är det bra att skruva lite på rattarna under tiden.

10 TRÄNA LITE STYRKA

Löpare har nytta av att styrketrän­a både ben och överkropp. Det minskar risken för skador och förbättrar prestation­sförmågan. Utnyttja därför tiden på gymmet till att också lyfta lite skrot.

Här är ett bra styrkepass:

● Utfall

● Bänkpress

● Tåhävninga­r

● Axellyft

● Benpress

● Pull-ups

Gör 3 x 6–8 repetition­er och lyft så tungt som möjligt.

Du ska inte träna stenhårda intervalle­r på löpbandet, men du kan gärna springa lite lugnt före eller efter dina styrkepass.

11 TESTA OLIKA MASKINER

När du ändå befinner dig på gymmet kan du passa på att träna på olika kardiomask­iner. Det ger en mer allsidig träning och skonar benen, och är du ambitiös kan du använda det för att bygga upp en stor träningsvo­lym med hög intensitet. Medan du kanske klarar av att löpa

5 x 4 min-intervalle­r på bandet, så klarar du kanske 6 x 4 min. om du växlar mellan löpning och cykling eller löpning och rodd.

12 FYLL PÅ MED ENERGI

En fördel med löpbandet är att det inte flyttar sig. Det passar därför bra att träna energi- och vätskeinta­get inför ett halv- eller helmaraton­lopp. Placera din vattenflas­ka och dina geléer på löpbandets hyllor, och öva på att dricka och äta under tiden. Det gör inte bara att man lär sig bemästra tekniken, utan kroppen och magen vänjer sig också vid vatten- och energiinta­get. Och skulle magen göra uppror finns det alltid en toalett i närheten.

13 ... MEN LÖP ÄVEN UTOMHUS

Även om löpbandet har många fördelar bör du ändå förlägga några av vinterns löprundor utomhus – särskilt om du vill springa snabbare till våren. Rörelsemön­stret på löpbandet är nämligen inte helt identiskt med den naturliga löprörelse­n utomhus. Dessutom utsätts du inte för någon vind eller något ojämnt underlag på löpbandet. Det passar särskilt bra att löpa långa, lugna löprundor utomhus.

 ??  ??
 ??  ?? Löpbandet håller en konstant hastighet och passar utmärkt för att träna löprytmen. Använd även bandet om du vill vänja dig vid ett visst tempo, t.ex. inför ett motionslop­p.
Löpbandet håller en konstant hastighet och passar utmärkt för att träna löprytmen. Använd även bandet om du vill vänja dig vid ett visst tempo, t.ex. inför ett motionslop­p.
 ??  ??
 ??  ?? Klä dig rätt! Det är varmt och vindstilla inne på gymmet och därför kommer du garanterat att bli svettig. Klä dig därför inte för varmt om du vill träna riktigt seriöst på löpbandet.
Klä dig rätt! Det är varmt och vindstilla inne på gymmet och därför kommer du garanterat att bli svettig. Klä dig därför inte för varmt om du vill träna riktigt seriöst på löpbandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden