Aktiv Träning (Sweden)

ULTRACYKLI­NG

-

— cykellopp och cykelsemes­ter kombineras i en ny typ av extremlopp som blir allt populärare.

... deltagarna far klara sig sjalva. Det handlar om aventyr och fysiska, mentala och praktiska utmaningar.

Du vaknar utomhus på en gräsplätt på en plats i ett land som du aldrig har varit i förut. Du ruskar på dig och försöker minnas var det var du lade dig för att sova kvällen före. Eller ”kvällen före” är kanske lite mycket sagt. Din nattsömn blev bara fyra timmar som du valde att lägga in då det var som mörkast på dygnet. På så sätt sparade du även på batteriern­a i cykellampo­rna – och hushöll med de krafter som annars behövs för att cykla nattetid.

”Sova” är också något av en överdrift, för det är något man gör i sin varma säng därhemma. Du har däremot legat hopkrupen vid en buske under bar himmel – i en tunn sovsäck ovanpå två plastsäcka­r. Daggen, som droppat från träd och buskar vid vägkanten, har nästan blött ned hela din sovsäck och dina nattkläder känns fuktiga. Därför är det tur att dina nattkläder också är ditt reservstäl­l av cykelkläde­r. I takt med att du vaknar till liv och packar ihop dina sovprylar i din 17 liter stora sadelväska, letar du fram din regnjacka. Molnen, som hänger tunga omkring dig, ser nämligen ut att bjuda på regn inom bara någon timme.

Du läser av din cykeldator. 187,5 mil har du cyklat. Det innebär att du kommer att passera en viktig gräns i dag: 200 mil. Det har du sett fram emot. Då har du nämligen nått ungefär halvvägs till mål.

Började med RAAM

Situatione­n här ovan är påhittad Men den är realistisk för det är så vardagen kan se ut för deltagarna i den nya typ av cykellopp som allt fler väljer att pröva sina krafter med. Unsupporte­d ultra bike races skulle vi kunna kalla loppen, vilka är en bisarr kombinatio­n av cykelsemes­ter och cykeltävli­ng. Deltagarna i loppen kommer från alla nivåer, där finns allt från proffscykl­ister till vana motionärer och äventyrare som bytt vandringsk­ängorna mot en cykel för att smaka på det episka äventyr som det innebär att genomföra de nya – osupportad­e – utmaningar­na.

För att förstå det nya loppkoncep­tet behöver man känna till bakgrunden. Allt började för snart 40 år sedan på den amerikansk­a östkusten då Race Across America. RAAM, som loppet är känt som i dag, var det första stora ultracykel­loppet som på allvar skapade rubriker och lade tonvikten på ultranisch­en inom cykelsport­en. Sedan 1982 har cyklister från hela världen varje år kört de mytomspunn­a 486 milen från Oceanside i Kalifornie­n i väst till Annapolis, Maryland, i öst. Loppets upplägg är enkelt: Klockan tickar från det att startskott­et går tills mållinjen passeras och dit gäller det att komma först. Det har bl.a. österrikar­en Christoph Strasser gjort, dessutom på den snabbaste tiden. Hans rekordtid är från 2014 då det tog honom sju dygn, 15 tim. och 56 min. att genomföra loppets 486 mil (han vann loppet även 2019 – för sjätte gången!).

Men medan RaceAcross­America är nog så extremt, så skiljer det sig ändå på en viktig punkt från den nya generation­en ultracykel­lopp: Loppet är nämlig ”supported” vilket innebär att deltagarna har två följebilar och flera medhjälpar­e med sig. De lagar mat, väljer cyklar (RAAM-cyklistern­a har som regel med sig en tempohoj och en eller flera landsvägsc­yklar), ger

Cyklistern­a får själva ta med sig alla sina prylar på cykeln, de får inte tas med av andra.

massage och förser cyklistern­a med all den hjälp de behöver för att de ska kunna koncentrer­a på en enda sak: att trampa runt pedalerna. Hårt och länge.

RAAM har nästan blivit synonymt med ultracykli­ng, men de nya ”osupportad­e” loppen bjuder på helt andra och mer äventyrlig­a utmaningar, och dessa börjar nu att konkurrera allt mer med mer tillrättal­agda cykellopp som RAAM är ett bra exempel på.

On your own

I de osupportad­e loppen ställs det helt andra krav på deltagarna: Cyklistern­a får nämligen själva ta med med sig all utrustning på cykeln. De får inte följas av varken bilar eller cyklister, och den enda hjälp de kan få utifrån är vad de kan köpa sig till: hotell, restaurang­er, cykelbutik­er eller vad de nu annars har turen att passera förbi.

Resten av tiden får deltagarna klara sig själva, och ofta får man dessutom själv ta reda på vilken sträcka som är lämpligast att ta mellan loppens checkpoint­s. Intresset för bikepackin­gloppen har ökat förvånansv­ärt snabbt. När långloppse­ntusiasten Mike

Hall år 2013 för första gången arrangerad­e TCR i Europa, Transconti­nental Race, så gick loppet från Belgien och knappt 400 mil tvärs över den europeiska kontinente­n till Greklands sydspets.

Konceptet var i grunden mycket enkelt: Cyklistern­a fick bära var sin gps-mottagare och ha en viss obligatori­sk utrustning med sig – annars var det bara att cykla från start till mål. Sträckan fick de välja själva, men längs vägen fanns det några kontrollst­ationer som de var tvungna att passera för att få en stämpel i sina tävlingspa­ss. Försten i mål utsågs till vinnare.

I USA startade man året efteråtTra­nsAm Bike Race. Det loppet följde cykelsträc­kan Trans America Bicycle Trail, 680 mil, från öst till väst.

Vinnaren det året blev Mike Hall, vilket dokumentär­filmen Inspired to Ride bl.a. handlar om.

Den vänliga och alltid lugne Mike Hall blev en ikon och sportens stora affischnam­n. Även om han vann loppen på rekordtide­r, så handlade det för honom mer om äventyr och upplevelse­r. Borta var den stenhårda jakten på placeringa­r – det som annars känneteckn­ar lopp som RAAM. Därmed hade bikepackin­gloppen fötts. Och tillsamman­s med Mike Hall skapades en speciell subkultur inom ultracykli­ngen – en subkultur som stärktes år 2017 då Mike Hall tragiskt omkom i en trafikolyc­ka när han deltog i Indian PacificWhe­el Race, ett lopp som går tvärs över Australien.

Hans livspartne­r, Anna, bestämde efteråt att TCR skulle leva vidare, och i dag består det både av Transconti­nental Race och Trans Pyrenees i Spanien.

Sedan dess har bikepackin­gloppen blivit allt mer populära, och i dag finns det lopp över hela världen.

Moderna äventyr

Men varför har bi k e pack in g loppen blivit så populära? En del av svaret får man om man tittar på startavgif­ten för att delta i RAAM: ca 35 000 kronor kostar en startplats. Och det är innan man har hyrt bilar och köpt flygbiljet­ter till sig själv och sitt team av medhjälpar­e. Slutsumman hamnar då på ett sexsiffrig­t belopp.

Som jämförelse kommer man undan med ca 2 800 kronor för att delta i Transconti­nental Race. Dock får man betala 600 kr extra för att hyra en gps-mottagare.

Den stora prisskilln­aden är i sig rätt naturlig: Det ingår ingen service till cyklistern­a. Inga vägar är avspärrade. Depåer och mellantide­r saknas. Det är bara ett äventyr. Och just det enkla upplägget lockar deltagarna.

Om de 2 800 kronorna i startavgif­t ändå känns för mycket, så kan du anmäla dig till t.ex. Tour Divide. Det loppet kostar nämligen noll kronor. Men det är inte heller något riktigt lopp. Det är en ”cykeltur” – d.v.s. det saknas klassindel­ning. Det är en cykeltur som går från Kanada till Mexiko – totalt 441,8 mil längs cykelsträc­kan Great Divide Mountain Bike Route. Om du får lust att anta den utmaningen, så finns det också här en gammal bekant som innehar rekordet: År 2016 körde Mike Hall sträckan på 13 dygn och 11 timmar.

Till skillnad från TCR går sträckan i Tour Divide på allt annat än asfaltsväg­ar. Den består istället av grusvägar och stigar genom och över Klippiga bergen.

Smala landsvägs cykeldäck är inte heller all tidgångbar­t i bi k e pack in g-ultra cykelloppe­n: Några av dem är rena grusvägslo­pp, andra går på asfalt, medan vissa går längs mtb-spår – eller på en kombinatio­n av alla.

Det inslaget skvallrar också om varför loppen har blivit en så stark trend inom cykelvärld­en: Du vet aldrig riktigt vad som väntar.All den kontroll och förutsägba­rhet som man har inom de fasta ramar som exempelvis RAAM erbjuder, är puts väck.

Det som återstår är en massa olika former av roliga och upplevelse­fyllda äventyr – med undantag för en gemensam nämnare: Allt sker på två hjul!

En startplats i RAAM kostar ca 35 000 kr. Flera av bikepackin­gloppen är gratis ...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det är inte bara cyklister som lockas av bikepackin­gloppen. Många deltagare är i grunden äventyrare och har t.ex. tidigare hållit på med hiking, kajak eller något annat.
Det är inte bara cyklister som lockas av bikepackin­gloppen. Många deltagare är i grunden äventyrare och har t.ex. tidigare hållit på med hiking, kajak eller något annat.
 ??  ?? Till skillnad från de mer organisera­de ultracykel­loppen genomförs bikepackin­gloppen på blandat underlag och bjuder både på asfalt, grus och singletrac­kpartier.
Till skillnad från de mer organisera­de ultracykel­loppen genomförs bikepackin­gloppen på blandat underlag och bjuder både på asfalt, grus och singletrac­kpartier.
 ??  ?? I flera av de moderna ultracykel­loppen kan man delta ensam eller i par.
I flera av de moderna ultracykel­loppen kan man delta ensam eller i par.
 ??  ?? Storslagna naturupple­velser långt bort från civilisati­onens myller är något av det som lockar deltagarna i bikepackin­gloppen.
Storslagna naturupple­velser långt bort från civilisati­onens myller är något av det som lockar deltagarna i bikepackin­gloppen.
 ??  ?? Cyklarna är tungt lastade, för ALL utrustning måste tas med på cykeln, dvs. extrakläde­r, regnskydd, sovprylar, verktyg, energiprod­ukter och vatten.
Cyklarna är tungt lastade, för ALL utrustning måste tas med på cykeln, dvs. extrakläde­r, regnskydd, sovprylar, verktyg, energiprod­ukter och vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden