Aktiv Träning (Sweden)

GRÖN SKIDBACKE MITT I STORSTAN

-

Nu har äntligen låglänta Köpenhamn fått sin första skidbacke. Den är öppen året runt, har grön ”snö” och ligger ovanpå en förbrännin­gsanläggni­ng i den danska huvudstade­n.

Skakiga danska skidben har länge varit ett vanligt inslag på svenska vinterspor­torter. Men i framtiden kommer kanske våra grannar i söder susa fram på betydligt stadigare ben utför de snöklädda pisterna i Åre eller Sälen. Nu har nämligen den danska huvudstade­n fått sin egen året runt-öppna skidanlägg­ning.

Copenhill är en 430 meter lång skidbacke som byggts på en förbrännin­gsanläggni­ng i stadsdelen Amager.

Det unika bygget är 85 meter högt och ritat av stjärnarki­tekten Bjarke Engels. Underlaget i skidbacken är så kallad Neveplast, ett slags gröna plastplatt­or som lagts ut på vanligt gräs.

Aktiv Träning har teståkt backen och plasten är klart åkbar – även om underlaget är rätt ”isigt”.

I backen finns det rullband och en släplift som tar åkarna till toppen. Högst upp är backen rätt brant, motsvarand­e svart/röd pist, medan de nedre sektionern­a motsvarar blå eller grön pist.

Om du besöker Köpenhamn och har lust att pröva backen, så hyrs skidor ut på plats. Du kan använda egna skidor om du vill, men kanterna slits hårt på plasten och du bör därför inte använda dina nyinköpta värstingsk­idor. Förutom skidbacken planeras fler aktivitete­r vid det innovativa bygget. Intill den översta delen av skidbacken finns det en ”trailbana” för löpare, och många går också de många trappstege­n upp till toppen för utsiktens skull.

Till våren öppnar världens högsta klätterväg­g på utsidan av bygget. Den blir tio meter bred och 85 meter hög. Uppe på toppen byggs även en restaurang med utsiktspla­ttform där du kan sitta och se ut över staden, och klara dagar kan du se ända till Sverige. Självklart finns det möjlighet till afterski i ett skidkafé vid foten av backen. copenhill.dk

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I den brantaste delen av backen finns det portar för erfarna slalomåkar­e.
I den brantaste delen av backen finns det portar för erfarna slalomåkar­e.
 ??  ?? På toppen av backen kan du se ut över Köpenhamn och ända till Sverige. Röken kommer från förbrännin­gsanläggni­ngen.
På toppen av backen kan du se ut över Köpenhamn och ända till Sverige. Röken kommer från förbrännin­gsanläggni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden