Aktiv Träning (Sweden)

1 Jag vill göra löpningen till en vana

-

Kanske har du aldrig kommit i gång och löptränat tidigare, eller kanske upplever du bara att perioder med många löppass avlöses av långa uppehåll. I så fall bör du sätta upp ett konkret mål att du t.ex. ska löpa tre gånger i veckan de kommande sex månaderna och använda tipsen här nedan för att skapa bra löpvanor.

LÄGG UPP EN PLAN

För att löpningen ska bli en del av vardagen är det viktigt att ha en plan. Skriv in träningen i din kalender och var konkret. Istället för att du säger till dig själv att ”jag ska springa tre gånger veckan”, säger du ”jag ska springa på tisdagar kl. 17.30–18.30, torsdagar kl. 17.10–18.00 och på lördagar kl. 08.00–09.00”.

TA DET LUGNT

Börja träna i lugnt takt så att du känner att du gör framsteg redan de första veckorna. Det ger dig en känsla av att ”det är ju inte så jobbigt”, eller ännu bättre: ”Det här är ju riktigt roligt”. Tillåt dig själv att ligga kvar ett tag på samma nivå innan du trappar upp träningsin­tensiteten. Då förebygger du skador och håller motivation­en uppe.

KÖP NYA PRYLAR

Det kan vara bra att skaffa ett par nya fräscha löpskor och annan nödvändig utrustning. Det cementerar ditt beslut om att bli en löpare och ger dig bättre förutsättn­ingar för att uppleva äkta löpglädje. Om du har träningskl­äder som funkar i alla väder eliminerar du också ursäkten att det skulle vara för kallt/blött/blåsigt för att löpa.

HAKA PÅ ETT GÄNG

Om du söker upp andra löpare som du kan träna med så ökar dina chanser att hålla löpträning­en vid liv. Det behöver inte vara en specifik löparklubb – en granne, vän eller arbetskomp­is funkar lika bra.

HÅLL FREKVENSEN

När du håller på och etablerar nya löparvanor, så är det viktigt att du är extra bestämd och prioritera­r din träning. Det kommer garanterat dagar då tidsplanen inte håller eller då du är för trött för att springa en inplanerad runda. När det sker bör du anstränga dig extra så att du kommer ut. Intala dig själv att en kort joggrunda är bättre än ingen runda alls.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden