Aktiv Träning (Sweden)

3 Jag vill springa snabbare

-

Är du en person som gärna vill tävla mot dig själv, och har du redan löptränat en period, så kan ett lämpligt nyårslöfte vara att du ska bli snabbare på en viss sträcka. Sätt upp ett mål för hur många sekunder eller minuter du ska förbättra ditt personliga rekord med och när du ska göra det.

LÖP VARIERAT

Löper du på samma sätt vecka efter vecka, så utvecklas du inte. Kroppen behöver hela tiden utmanas på nya sätt för att bli starkare. Se därför till att ha med progressio­n och variation i din träning. Din träningsar­senal kan t.ex. bestå av korta intervalle­r (t.ex. 10 x 1 min), långa intervalle­r (t.ex. 4 x 1 200 meter), fartlek, terränglöp­ning i backar, tempopass och långa, lugna pass. Kör minst tre olika löppass i veckan och se till att du hela tiden ökar tempot eller den sammanlagd­a veckomängd­en.

GÅ NED I VIKT

Ställ dig på badrumsvåg­en eller titta på dig själv i spegeln. Om du har några kilo för mycket på magen, så kan det vara bra att bli av med dem – även för prestation­sförmågans skull. Varje kilo fett du förbränner gör dig 2–3 sek. snabbare per km.

KÖP DIG NÅGRA SEKUNDER

När det gäller de yttersta marginaler­na på sluttiden, så kan det finnas sekunder att tjäna genom att skaffa ett par snabba lättviktss­kor. Använd skorna till intervalle­r och tävlingar, men genomför de flesta av dina träningspa­ss i mer dämpade skor.

STÄRK MUSKLERNA

Det kan vara lockande att bara löpträna när man vill bli en bättre löpare, men forskning visar att styrketrän­ing kan vara en genväg till snabbare löptider, samtidigt som den kan hjälpa dig att undvika skador. Styrketrän­a gärna ett par gånger i veckan, och välj särskilt effektiva och bra flerledsöv­ningar som knäböj, utfallsste­g och marklyft.

ÅTERHÄMTA DIG RÄTT

När du pressar dig själv rent träningsmä­ssigt, är det viktigt att kroppen också får möjlighet att återfå sina krafter igen så att du får den önskade formutveck­lingen. Se till att du har balans i hela din vardag. Äter du en bra och varierad kost, sover du tillräckli­gt varje natt och hinner du med att träna mellan resten av vardagens alla göromål?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden