Aktiv Träning (Sweden)

5 Jag vill gå ned i vikt via löpningen

-

Rätt upplagd kan löpträning vara en effektiv bantningsm­etod. Du bör dock ha klart för dig att motion bara är en del av metoden, och att det krävs insatser på flera fronter. Sätt upp ett konkret och realistisk­t mål för hur många kilo du vill gå ned i vikt – och hur mycket tid du har till förfogande.

TÄNK PÅ KOSTEN

Även om löpning är en effektiv motionsfor­m, så är det främst genom att ändra kosthållni­ng som stora viktminskn­ingar kan ske. Vill du sätta fart på det området behöver du t.ex. fokusera på att äta mindre portioner och undvika tomma kalorier från godis, kakor, läsk, alkohol osv.

TRÄNA POLARISERA­T

Stenhårda löppass, som många har en tendens att köra, är inte vidare bra om du vill gå ned i vikt. De påverkar nämligen din aptitregle­ring och gör dig hungrig. I stället kan du gärna springa långa, lugna rundor i ett tempo som gör att du hela tiden orkar prata. Lugna löppass tränar kroppens förmåga att använda fett som energikäll­a och ökar inte aptiten på samma sätt. Även HIIT (högintensi­v intervallt­räning) är mindre aptitretan­de än medelhårda löppass, samtidigt som efterförbr­änningen är högre timmarna efter träningspa­ssen.

GÅ BORT KILONA

Det kan vara svårt att förlänga löprundorn­a utan att skaderiske­n ökar. I stället kan du lägga till ett par kilometers gång i början och i slutet på löprundan. Det tar lite längre tid, men per kilometer förbränner du nästan lika många kalorier genom att gå som genom att springa.

VÄLJ RÄTT BELÖNINGAR

Vill du belöna dig själv för din goda träningsfl­it, så välj något som inte gör att du får i dig alltför mycket kalorier. Även om det kan kännas välförtjän­t att äta något gott efter ett tufft träningspa­ss, så tänk på att många godsaker innehåller lika mycket kalorier som de du förbrände under löprundan.

VAR FYSISKT AKTIV

När du börjar träna är det viktigt att du inte minskar din övriga aktivitets­nivå till vardags, vilket annars många har en tendens att göra. Du kan t.ex. använda en aktivitets­mätare för att hålla koll på om du exempelvis kommer upp i 10 000 steg per dag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden