Aktiv Träning (Sweden)

4 Jag vill börja springa till jobbet

-

Att springa till jobbet är ett utmärkt mål om man har svårt att hinna med att träna till vardags. Bestäm dig för hur många dagar du ska springa. Det är bra om du lyckas planera in två-tre dagar i veckan då du springer antingen till eller från jobbet beroende på hur vältränad du är.

HÅLL KOLL PÅ LOGISTIKEN

Det krävs en del planering för att få pendlarliv­et att fungera. Allt blir lättare om du planerar fasta dagar då du springer, då behöver du inte strukturer­a varje vecka för sig. Se till att du har 1–2 ombyten med kläder + ett par skor och schampo, handduk, deo m.m. på jobbet, så att du inte saknar något. Om du inte har möjlighet att duscha på jobbet, så kan du löpa hem från jobbet i stället.

BLI SEDD

Som löppendlar­e kommer du nog att löpa en del av sträckan till jobbet i trafiken och dessutom ofta i mörker. Se därför till att de andra trafikante­rna kan se dig. Reflexer på kläderna samt armband med blinkande dioder är ett minimum. Springer du igenom obelysta områden, t.ex. skogar, så är en pannlampa ofta ett måste.

ANPASSA RUNDAN

Låt dig inte stoppas av att du har längre till jobbet än du orkar springa. Om sträckan är för lång kan du t.ex. ta bussen eller cykla en bit av vägen. Om sträckan däremot är för kort, så kan du lägga till några kilometer genom att springa en omväg.

VÄNTA MED FRUKOSTEN

Springer du till jobbet är det bäst att du väntar med att äta frukost tills du kommer fram. Vill du ändå ha lite i magen, så kan du äta en halv banan eller en skiva bröd med ett glas vatten till direkt när du vaknar. Ät sedan en större måltid på jobbet.

GE FULL GAS PÅ HEMVÄGEN

På morgonen är kroppen inte förberedd för hårda träningspa­ss, och de tidiga löppassen är därför bäst lämpade för lugna löprundor. När du löper hem passar det däremot bättre att ge full gas. Löper du i ett område med många trafikljus kan du t.ex. köra lite fartlek, då du spurtar mellan stoppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden