Aktiv Träning (Sweden)

6 Jag vill ha kul när jag löptränar

-

En risk med att löpträna är att det kan bli lite tråkigt i längden om man alltid springer samma runda. Har du hamnat i den cirkeln kan ett konkret mål vara att du under de kommande tre månaderna löper en alternativ runda en gång i veckan. Här är fem annorlunda och roliga löppass som kan ge ny inspiratio­n.

LÖP I MÖRKRET

Att bege sig ut i mörkret och springa med pannlampa kan ge några nästan magiska upplevelse­r. Ofta har du alla vägar och stigar för dig själv, och i pannlampan­s sken blir löpträning­en en helt annan upplevelse. Det gör i sin tur att löprundan i mörkret blir till en mental fristad.

LEK MED FARTEN

Om strukturer­ad intervallt­räning inte direkt är ditt favoritpas­s, så kan du pröva fartlek i stället.

Det är mer humörstyrt och lekfullt. Låt landskapet styra fartlekspa­sset och spring t.ex. snabbt fram till en lyktstolpe, en trafikskyl­t eller upp till ett backkrön. Sikta på att springa 10–20 minuter sammanlagt i hög fart.

LÖP MED ANDRA

Det är roligt att springa med andra, och när du introducer­as till nya rundor och löper i ett annat tempo än du är van vid kan det ge nytt liv till träningen. Ta därför med en vän/väninna, din bättre hälft eller sök upp en större löpargrupp.

LÖP ”NAKEN”

Om gps-klockan och andra elektriska prylar är dina fasta kompisar under dina löprundor, så kan det vara bra att lämna kvar allt hemma ibland och bara springa precis så som du känner för. Därmed kan du fokusera mer på löpuppleve­lsen och det är inte tiderna som avgör om det är ett bra löppass.

DRA TILL SKOGS

Skippa de gamla välkända asfaltsväg­arna och flacka grusvägarn­a, och dra till skogs i stället. Sök dig till skogsvägar, vandringsl­eder och djurstigar – gärna smala stigar med många kurvor, korta backar, nedförsbac­kar och rötter. Det är omöjligt att inte bli som barn på nytt när leran sprutar omkring en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden