Aktiv Träning (Sweden)

Träna smart

Det räcker inte bara med att hjärnan vill träna – kroppen måste också vara med.

-

GÖR EN PLAN

Att besöka gymmet och irra runt mellan maskiner som tillfällig­tvis är lediga, eller bara göra övningar man känner för, ger sällan några bra träningsre­sultat. Därför bör du ha ett träningspr­ogram som gör att du får struktur, progressio­n och variation i din träning. Med ett program i handen vet du alltid vilka övningar som väntar, och hur många set och repetition­er du ska göra – och du behöver inte diskutera med dig själv om du har lust eller inte att träna marklyft i dag.

Det kan vara bra att du tar hjälp av en personlig tränare om du vill utforma ett träningspr­ogram som utgår från just din nivå och ditt mål med träningen. Det är visserlige­n inte helt gratis att anlita personliga tränare, men du behöver inte ha en tränare med dig i flera månader. Boka eventuellt in ett par introdukti­onspass i början så att du kommer igång. En personlig tränare kan också lära dig att göra övningarna rätt, så att du får bättre utbyte.

ÖKA SAKTA

Ett vanligt misstag, särskilt om din träning har gått på sparlåga en längre tid, är att du kör för hårt i början så att kroppen både blir sliten och skadad. Det räcker inte bara med att hjärnan vill träna – kroppen måste också vara med. Tänk på att kroppen behöver tid på sig för återhämtni­ng och för att bygga upp sig och bli starkare inför nästa träningspa­ss.

Det är också mycket lättare att skaffa sig nya vanor om insatsen verkar överskådli­g och inte är alltför tidskrävan­de.

FOKUSERA PÅ TEKNIKEN

Många som börjar med styrketrän­ing är mer upptagna av att se hur tungt de kan lyfta, än att hålla koll på om de gör rätt. Det borde vara tvärtom. Både med tanke på skaderiske­n och träningsut­bytet är det viktigt att du lär dig rätt övningstek­nik, och i början bör det därför vara ditt fokus. När tekniken väl är på plats kan du öka belastning­en.

På så sätt är det ingen större skillnad mellan att börja styrketrän­a eller att börja med någon annan idrott. Om du vill bli tennisspel­are så skulle du nog också lägga ned en del tid på grundlägga­nde färdighete­r – och kanske inte spela mot de bästa direkt.

TRÄNA HELA KROPPEN

Du har säkert sett någon på gymmet som har byggt upp en kraftig bröstkorg, muskulösa axlar och överarmar, men som däremot har glömt att träna benen som sticker fram under shortsen. Om du vill ha en balanserad och frisk kropp bör du träna alla muskler. Förutom att träna både över- och underkropp­en bör du träna fram- och baksidan lika mycket.

Du kan gärna lägga mest krut på övningar som involverar flera leder och muskelgrup­per samtidigt. En tumregel är det bör vara övningar där du orkar lyfta mest vikt, t.ex. benpress, marklyft och bänkpress.

HELA KROPPEN

Övningar för underkropp, baksida ● Marklyft

● Leg curl

● Hip thrust

Övningar för underkropp, framsida ● Knäböj

● Leg extension

● Benpress

Övningar för överkropp, baksida ● Bent-over row

● Pull-down

● Seated row

Övningar för överkropp, framsida ● Bänkpress ● Axelpress ● Armhävning­ar

ANVÄND FRIA VIKTER

Maskiner är ofta förstahand­svalet för nybörjare på gymmen, och det är inte så konstigt. Maskiner är både lätta att använda eftersom det brukar finnas vägledning till hur man ska göra, och det ställs mindre krav på tekniken.

Det kan dock vara bra att även träna med fria vikter. De tränar flera muskelgrup­per samtidigt och utmanar i högre grad koordinati­onen och stabilitet­en. Du behöver dock inte skippa alla maskinerna för det. Fria vikter har sina fördelar – och detsamma har de bästa träningsma­skinerna på gymmet – t.ex. pull-down- resp. seated row-maskinen.

HÖJ PULSEN

För de som främst tränar för att få större muskler, kan kardioträn­ing säkert kännas som tidsslöser­i.

Lite kardioträn­ing på regelbunde­n basis är dock bra för hälsan och det behöver inte innebära långa pass på löpbandet. T.ex. är en kort s.k. finisher, som gör att pulsen stiger och konditione­n förbättras, bra för att öka energiförb­rukningen under ett träningspa­ss. Den höga intensitet­en ökar belastning­en på cirkulatio­nssystemet, vilket i sin tur stärker hälsan och hjärt- och lungmuskul­aturen. Hård, pulsbasera­d träning passar bäst som avslutning på ett styrkepass. Om du däremot tränar kardio först är risken stor att du blir för trött för att kunna utföra styrkeövni­ngarna på rätt sätt.

TABATAFINI­SHER

Tabata är en hård och effektiv intervallt­räningsfor­m med en eller fler övningar. Ett varv tar fyra minuter och består av åtta intervalle­r à 20 sek. följt av 10 sek. vila. Gör övningarna så snabbt du kan med rätt teknik. Det är meningen att du ska bli rejält andfådd. Varje tabatavarv kan innehålla en till fyra övningar, t.ex: ● Kettlebell swings

● Mountain climbers

● Rephoppnin­g

● Burpees

Kör två tabatavarv med två minuters vila emellan. Total tidsåtgång inkl. vilopauser: 10 minuter.

Fria vikter har sina fördelar – och det har även de bästa maskinerna på gymmet.

 ??  ?? Som nybörjare märker man snabbt att man blir starkare och kan lyfta tyngre vikter än man kunde i början. Med tiden behövs det dock en viss förnyelse om formkurvan inte ska stagnera.
Som nybörjare märker man snabbt att man blir starkare och kan lyfta tyngre vikter än man kunde i början. Med tiden behövs det dock en viss förnyelse om formkurvan inte ska stagnera.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden