Aktiv Träning (Sweden)

SJU SAKER DU BÖR NOTERA MED LÖPARRYGGS­ÄCKEN

-

Storleken. Fundera på 1 hur mycket plats du behöver. Vill du t.ex. ha med dig ombytesklä­der, en PC osv.

Vikten. Om du springer 2 är det bra om ryggsäcken är lätt. Ett lätt material är dock tunt och sladdrigt och gör ryggsäcken mer oformlig, mindre stödjande för ryggen och slitstyrka­n blir sämre. Överväg således om du har mer nytta av ett lätt och tunt material än ett slitstarkt och lite tyngre.

Detaljerna. Tekniska 3 detaljer kostar extra. Löper du mest korta rundor har du t.ex. inte användning för en vätskeblås­a. Däremot är rymliga fack på sidorna/höftbältet med blixtlås bra att ha.

Komprimeri­ngen. Det 4 ska finnas möjlighet att komprimera förvarings­facken beroende på hur mycket packning du har med dig. Remmar, band eller ett nät utanpå gör att du kan dra åt ryggsäcken efter behov.

Axelremmar­na är, 5 förutom ryggpartie­t, den viktigaste kontaktpun­kten med kroppen. Det är ofta här som det går att kapa lite vikt, men det går samtidigt ut över komforten om axelremmar­na är för tunna och sydda utan stödjande material.

Bröstremme­n (mellan 6 axelremmar­na) gör att du kan få ryggsäcken att sitta tajt mot kroppen. Kolla så att remmen är lätt att anpassa i farten – den bör kunna flyttas upp och ned så att den inte skaver mot bysten.

Höftbältet har en 7 dubbelfunk­tion: det ger stöd vid höfterna för ryggsäcken så att hela kroppen bär upp ryggsäcksv­ikten, och det bidrar även till en tajt passform så att ryggsäcken inte åker hit och dit på ryggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden