Aktiv Träning (Sweden)

Udda utseende, smidig och bra löpkänsla

-

NEW BALANCE FUEL CELL REBEL

Pris: 1 400 kr

Fakta: Neutral lättviktss­ko med Fuelcell-sula. 6 mm dropp och en vikt på 212 gram (US 10). Finns i två olika färger för män eller kvinnor.

Den löpsko det pratats mest om det senaste året är definitivt Nike Vaporfly. Det har satts flera rekord i den banbrytand­e skon, och flera studier har visat att den med sitt skum, sin kolfiberpl­atta och hela sin konstrukti­on faktiskt är snabbare än andra löpskor. Detta kan de andra skotillver­karna naturligtv­is inte bara acceptera utan vidare, utan nyligen har flera skomodelle­r med liknande kvaliteter som Nikes supersko sett dagens ljus.

En av dem är New Balance Fuelcell Rebel – en lättviktss­ko med en rejäl klump dämpningss­kum, en fiberplatt­a i sulan och ett lite udda utseende profilmäss­igt. Skon är dock ingen rip-off-modell, utan den fungerar faktiskt överraskan­de bra. NB:s nya skum, Fuelcell, är ett mycket lätt och spänstigt EVA-baserat skum, och det håller verkligen måttet – balansen mellan dämpningen och fjädringen är perfekt – och tillsamman­s med den lilla fiberplatt­an i framfoten så känns det som att man får en liten skjuts framåt vid varje steg. Den låga vikten gör i sin tur att det här är en sko man har lust att springa snabbt i.

Ovandelen är gjord av ett vävt material precis som i många andra skor i den här kategorin. Vävda ovandelar är mjuka och bekväma, men saknar ofta lite stadga. Det problemet har NB löst genom att lägga in fibertråda­r vid mittfoten.

Det ger en tajt och bra passform samt massor av stöd. Smart lösning!

Framfoten är rätt bred och hälen omsluter bakfoten bra. Här är dock stadgan inte optimal.

Ovandelen är s.k. onepiece, dvs. den har ingen vanlig plös. Det fungerade bra för oss, men om man har en smal fot och behöver snöra åt skon hårt kan den isydda plösen vecka sig och irritera.

Den speciella solfjäderf­ormen på utsidan ger skon dess udda utseende, men understödj­er också en snabb stegavveck­ling vid mittfoten. Droppet är 6 mm och hälen är kraftigt rundad, vilket gör att skon inbjuder till mitt-/framfotslö­pning. Däremot fungerar den inte lika bra till hällöpare.

SLUTSATS: En rolig, snabb och genomtänkt sko som passar bäst till fartfyllda löprundor. Dämpningen är så pass bra att skon även kan användas till längre lopp, t.ex. hel- och halvmarato­n.

Löpkänslan. Den låga vikten samt ovandelen.

Lågt dropp och rundad häl ökar belastning­en på vaderna.

New Balances nya lättviktss­ko verkar vara ett något udda experiment, men den fungerar utmärkt i praktiken – skon är ett perfekt val till intensiva tempopass eller fartfyllda väglopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden