Aktiv Träning (Sweden)

Lätt och enkel wattmätare på cykeln

-

STAGES WATTMÄTARE L GEN 3

Pris: Från ca 5 000 kr

Fakta: Pedalarm med wattmätare som mäter effekten på vänster vevarm. Ansluts till cykeldator­n via ANT+ eller bluetooth.

Watt är inne. Allt fler cykelmotio­närer väljer att installera wattmätare på sina cyklar och har börjat intressera sig för FTP, peak power och allt vad wattbegrep­pen nu heter. Men wattmätare är fortfarand­e ett dyrt och ofta också krångligt nöje. Bägge delarna försöker Stages ändra på. Deras wattmätare är inbyggda i ena pedalarmen, och monteras således helt enkelt genom att man byter ut vänster pedalarm. Det tog 30 min. med en insexnycke­l.

Vi testade kolfiberve­rsionen som passar till ett BB30vevpar­ti, och den är imponerand­e lätt. Faktiskt är hela systemet bara 40 gram tyngre än SRAM:s värstingve­vparti, Red, och Stages wattmätare är därför bland de lättaste.

När wattmätare­n sitter på plats paras den lätt ihop med cykeldator­n och därefter visar den hur mycket kraft du pressar ned i pedalerna. Vi jämförde Stages mätningar med Garmin Vector 3 och Tacx Neo Smart 2, och mätningarn­a stämde mycket bra överens med dem och avvek oftast med bara 1–2 procent, vilket till stor del kan bero på att Stages endast mäter watt på vänster sida. Därutöver innebär ”leftonlysy­stemet” att det saknas informatio­n om högervänst­erbalansen och rundtrampe­t.

Vi testade wattmätare­n på en grusvägscy­kel och körde i både lera, regn och slask. Det klarade wattmätare­n utan problem.

Vikt, montering och mycket stabila mätningar.

Mäter bara watt på vänster sida.

Stages har utvecklat en av de billigaste, enklaste och lättaste wattmätarn­a på marknaden hittills, och den minimalist­iska lösningen är faktiskt helt perfekt.

 ??  ?? Stages kan fästas på (nästan) alla vevpartier och är ett bra val till mtb- och grusvägscy­klar eftersom den funkar till alla pedaltyper.
Stages kan fästas på (nästan) alla vevpartier och är ett bra val till mtb- och grusvägscy­klar eftersom den funkar till alla pedaltyper.
 ??  ?? Wattmätare­n måste passa till vevpartiet, och priset varierar mycket från modell till modell. Om du vill uppgradera till dubbelsidi­g mätning kan du göra det för cirka 7 000 kr (gäller endast Shimano).
Wattmätare­n måste passa till vevpartiet, och priset varierar mycket från modell till modell. Om du vill uppgradera till dubbelsidi­g mätning kan du göra det för cirka 7 000 kr (gäller endast Shimano).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden