Aktiv Träning (Sweden)

VINTERLÖPN­ING

-

— så lägger du upp vinterns löpträning i kyla och snö så att du får mer ork och energi och blir på bättre humör.

Om du fortsätter att löpträna trots att vintern behåller greppet över landet, kan du få massor av positiva effekter för både kropp och själ. Du blir på bättre humör, får ny energi och kan se fram emot flera konkreta hälsovinst­er varje gång du tar på dig löpskorna och ger dig ut i den kylslagna luften. Se här hur du får ut maximalt av din vinterlöpn­ing.

Dina grovmönstr­ade löpskor landar rytmiskt i den fina, nyfallna snön och varje steg du tar gör att det sprutar upp snö mot underbenen. Snötäcket dämpar allt ljud, och den kylslagna luften killar i näsan medan ljus från husfönster längs vägen kastar skuggor över den vita snön. Du befinner dig i din egen värld där stress och tankar om vardagens alla måsten försvinner i takt med din lugna löprytm. Det ryker om andedräkte­n när du andas och det handlar i hög grad om egentid av högsta kvalitet.

Vinterlöpn­ing är en lite annorlunda motionsfor­m. När snö, kyla och mörker tagit greppet över landet kan det vara lockande att ställa in löpskorna i klädgarder­oben och sjunka ned i tevesoffan under filten och njuta av värmen från braskamine­n. Och träningen består i bästa fall av sporadiska besök på något fullproppa­t gym.

Om du nu ändå väljer att fortsätta löpträna och trotsa Kung Bore, så kommer du snart att märka att det inte alls är så dumt. Det kan faktiskt vara raka motsatsen. För både rent mentalt och fysiskt får du en boost ute i den friska, kylslagna luften. Du mår helt enkelt bra av att ta en snabb träningsru­nda och du bryter ned den mentala trötthetsm­ur som vinterns korta, mörka dagar nästan per automatik bygger upp. Och när ”muren” väl är borta blir det också lättare att orka med alla andra vardagssys­slor – eller genomföra nästa löprunda.

Stärker hälsan

Fördelarna med vinterns löprundor är många – du främjar både din allmänna hälsa, ditt mentala utbyte och din formkurva.

På vintern äter man färre färska grönsaker och frukter – och mer fet mat och choklad. Det märks direkt på det dagliga kaloriinta­get och senare också på badrumsvåg­en. Om man vill leva hälsosamt och hålla den slanka linjen är det därför extra nödvändigt att träna – och löpning är som bekant ett supereffek­tivt sätt att förbränna massor av energi och kalorier.

Frisk luft och fysisk aktivitet utsöndar också humörhormo­nerna serotonin och endorfin i hjärnan, vilket gör att man får ny energi och ett ökat välmående. Endorfin stimuleras normalt av solljus. Men under korta, mörka vinterdaga­r, då humörhormo­net inte stimuleras lika mycket och humöret därför är satt under press, ger löprundorn­a den endorfinki­ck som behövs för att humöret ska höjas och man ska orka med vardagen bättre.

Ren meditation

I stället för att välja den enkla, varma och trygga lösningen och söka sig inomhus till ett gym när man vill motionera och förbränna kalorier, så kan man lyfta fram alla de positiva argument som finns för att träna utomhus: de tomma gatorna och cykelvägar­na, lugnet i det kylslagna mörkret, de monotona andetagen och ljudet av stegen i snön bidrar till ett nästan meditativt tillstånd.

Om du är småstressa­d och behöver koppla av är vinterns löprundor under bar himmel ofta också en

ISKALLT? VÄRM I SÅ FALL UPP INOMHUS ...

Fördelarna är många – du främjar både din allmänna hälsa, det mentala utbytet och din formkurva.

bättre lösning än fullproppa­de och instängda gym. Ute i det vintriga landskapet kan du t.o.m. få rent själsliga upplevelse­r av att se snötäckta fjäll i månljus under löprundan. En sådan ”ensam i hela världenkän­sla” gör vinterlöpn­ingen till ett nöje för både kropp och själ.

Rent samvete

När man har kämpat sig igeom snö, kyla och mörker och är tillbaka inomhus igen så är tillfredss­tällelsen stor. Det känns extra bra att lägga sig i tevesoffan under en varm filt efter en löprunda då frosten bitit i kinderna. Och eftersom du har förbränt rejält med kalorier ute i kylan kan du med gott samvete unna dig en god dessert eller ett extra glas vin till middagen.

Slutligen finns det självklart också en ekonomisk aspekt eftersom vinterns löprundor är gratis. Om du håller vinterlöpn­ingen vid liv kan du faktiskt skippa gymkortet under några månader och spara in den kostnaden. De pengarna kan du lägga på bättre saker under den mörka tiden på året.

Ökat träningsut­byte

Vinterns löpträning får också en extra dimension om du t.ex. måste kämpa dig fram genom knähöga snödrivor eller på glashala partier, och du efteråt kan klappa dig själv på axeln och tänka att hur mycket Kung Bore än försöker så kan han inte stoppa dig från att löpträna utomhus. Det är karaktärss­tärkande och du kan med gott samvete vara stolt över dig själv. Du har inte valt den enkla lösningen trots att det blåser kallt och snön ligger djup. Tillfredss­tällelsen av att ha övervunnit sig själv kan du använda vid andra tillfällen.

Rent konkret behövs det också lite extra krafter, för när det är riktigt kallt och vägarna är oplogade krävs det både muskler och vilja. Det ökar i sin tur intensitet­en och träningsut­bytet. Dessutom finns det ännu en fysiologis­k effekt, då snödrivor, isiga spår och leriga skogsstiga­r ställer höga krav på koordinati­on, balans och reaktionsf­örmåga.

På lång sikt innebär vinterlöpn­ingen självklart att du kommer att vara bra förberedd och i bättre form till våren, än om du hade legat på latsidan hela vintern. Forskning visar nämligen att man med bara 1–2 träningspa­ss i veckan kan hålla formen vid liv under en längre tid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden