Aktiv Träning (Sweden)

BÅLTRÄNING

-

— skippa plankan och få en stark bålmuskula­tur på köpet när du ändå är igång och och gör en massa ”vanliga” styrkeövni­ngar.

En stark bål är viktig för alla rörelser du gör till vardags och när du tränar. Men renodlade bålövninga­r, till exempel plankan, kan ibland kännas lite tråkiga att göra. Som tur är behöver du inte ligga stel som en pinne för att bygga en stark bål.

Bålträning kan du faktiskt få på köpet när du är igång och gör en massa andra övningar på gymmet.

Du har kört igenom alla dina favoritövn­ingar, kroppen börjar kännas trött men innan du kan pricka av dagens träningspa­ss så väntar bara den avslutande delen som du hela tiden har försökt att förtränga: bålträning­en. Det är nu du ska ned på golvet, ligga stel som en pinne och göra plankan medan sekunderna sakta tickar på – eller så gör du situps som väcker gamla minnen från skoljympan.

Alla tycker kanske inte att renodlad bålmuskelt­räning är det roligaste som finns, men som är finns det andra sätt att träna de viktiga musklerna i kroppskärn­an på. Många av de övningar som du säkert redan gör på gymmet ger nämligen effektiv och bra bålträning – förutom att de alltså också tränar många andra muskler samtidigt.

Bålen, även kallad kroppskärn­an, har som huvuduppgi­ft att stabiliser­a och överföra kraft mellan kroppsdela­rna när du springer, cyklar, lyfter, böjer dig ned – ja, kort sagt vid alla de rörelser du utför till vardags och när du tränar. Kroppskärn­an är det fundament som lemmarna sitter fast på, och ju stabilare din överkropp är, desto mer av den kraft som du genererar kan du överföra till dina lemmar. Syftet med bålträning är därför främst att förbättra förmågan att hålla överkroppe­n stilla och därmed förhindra rörelser i bålen i samband med olika aktivitete­r. Detta uppnår du inte bara med särskilda bålövninga­r, utan också med t.ex. knäböj, marklyft och pullups, som alla tvingar dig att spänna bålen kraftigt.

Här guidar vi dig till effektiv bålträning – utan att du behöver göra plankan för det.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden