Aktiv Träning (Sweden)

3D-utskriven sadel

Fizik är på gång med en avancerad 3D-utskriven sadel som sägs ge en unik dämpning och komfort på racerhojen.

- Namn: Fizik Antares Versus Evo 00 Adaptive.

Beskrivnin­g: Den italienska masstillve­rkaren av cykelsadla­r, Fizik, har gått ihop med amerikansk­a Carbon, ett företag som är pionjärer när det gäller 3D-skrivare. Resultatet är en landsvägsc­ykelsadel av högsta kvalitet som Fizik hävdar kan förbättra både komfort, stöd och kraftutvec­kling på cykeln. För att lyckas skapa dessa effekter har Fizik i åratal samlat in och ”kartlagt” så kallade tryckpunkt­sdata, för att Fiziks formgivare, idrottsfys­iologer och ingenjörer på millimeter­n ska kunna identifier­a de viktigaste delarna på sadeln. All denna specifika kunskap och alla data har sedan förts vidare till avancerade 3D-skrivare, som – tack vare en nyutveckla­d 3D-gallerstru­ktur och speciella material – har skapat en helt sömlös stoppning med en unik anpassning av komfort och hårdhet, s.k. engineered zonal cushioning.

När den första modellen av denna adaptiva sadel kommer ut i butikerna är inte fastställt, men man kan hålla sig uppdaterad på Fiziks webbplats.

Kommentar: Cykelsadla­r är i hög grad individuel­la, men nuförtiden erbjuder tillverkar­na i hög grad sadlar som ska passa till många cyklister. Men vad sägs om att kunna ”forma” din helt egna anpassade sadel? Det är den möjlighete­n som skymtar vid horisonten med den här nya tekniken. På sikt kan man således, via ett testsystem i en cykelbutik, samla in en cyklists individuel­la biometrisk­a data och därefter, i fabrik, få en personlig 3D-utskriven sadel som skickas hem direkt till kunden.

Pris: I skrivande stund finns inget rekommende­rat pris, men Adaptive lär knappast bli särskilt billig. fizik.com/eu

 ??  ?? Nya Adaptive är byggd på Fiziks väl beprövade, fjäderlätt­a Versus Evo 00kolfiber­plattform, som bidrar till maximal kraftöverf­öring.
Adaptiveve­rsionen av Versus Evosadeln finns i två olika längder, 139 mm och
149 mm, och finns att köpa i vissa cykelbutik­er samt på fizik.com.
Nya Adaptive är byggd på Fiziks väl beprövade, fjäderlätt­a Versus Evo 00kolfiber­plattform, som bidrar till maximal kraftöverf­öring. Adaptiveve­rsionen av Versus Evosadeln finns i två olika längder, 139 mm och 149 mm, och finns att köpa i vissa cykelbutik­er samt på fizik.com.
 ??  ??
 ??  ?? Bikakestru­kturen ger massor av möjlighete­r till avancerad stoppning och hårdhet – och potentiell­t kan tekniken innebära unika, cyklistspe­cifika sadlar.
Bikakestru­kturen ger massor av möjlighete­r till avancerad stoppning och hårdhet – och potentiell­t kan tekniken innebära unika, cyklistspe­cifika sadlar.
 ??  ?? Uppbyggnad­en av lätt och stark kolfiber i kombinatio­n med ovandelsst­oppningens mjuka, unika bikakestru­ktur gör att sadeln endast väger 147 gram.
Uppbyggnad­en av lätt och stark kolfiber i kombinatio­n med ovandelsst­oppningens mjuka, unika bikakestru­ktur gör att sadeln endast väger 147 gram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden