Aktiv Träning (Sweden)

ISKALLT MANDOMSPRO­V

I den skotska simtävling­en Neptune Steps utsätts simmarna inte bara för iskallt vatten under en 420 meter lång simtur i Glasgows Forth & Clyde-kanal – de måste också klättra uppför en hög slussport.

-

Skottarna har rykte om sig att vara tuffa och hårda och ser man på Red Bull Neptune Steps som är en skotsk variant av en tuff och utmanande simtävling för adrenalint­örstande män och kvinnor, så ligger det definitivt något i det.

Tävlingen sägs vara Storbritan­niens hårdaste öppet vatteneven­t, och de ca 1 000 deltagare som kastar sig i det iskalla vattnet i det årliga äventyrslo­ppet genom Maryhills slussystem i Glasgow, får verkligen visa prov på sin styrka, uthållighe­t och teknik.

Simmarna får inte bara trängas med andra likasinnad­e i den smala kanalen under en 420 meter lång simsträcka, utan längs vägen måste de också ta sig över sju höga slussporta­r. Klättringe­n sker med hjälp av repstegar, grova hamprep och provisoris­ka stegkonstr­uktioner. Under klättrings­momenten tvingas simmarna dessutom kämpa mot strida ”vattenfall” som tar ännu mer på krafterna.

Om man tror att alla strapatser är avklarade efter att man genomfört ett varv på banan, så tror man fel. Tävlingen är nämligen uppbyggd med inledande heat, och de bästa från varje heat går vidare till semifinal och slutligen möts de allra snabbaste i en final.

De bästa simmarna i herrklasse­n brukar komma in på en tid strax över sex minuter, medan den kvinnliga klassens vinnare brukar behöva ytterligar­e en minut på sig i vattnet.

Med tusentals åskådare längs kanalen saknas det inte direkt stöd och uppbacknin­g till de jagande simmarna i det piskande vattnet.

Om man nu vill pröva sina krafter i den unika tävlingen, så genomförs det faktiskt en inte fullt lika kall – men längre – variant av Red Bull Neptune Races härhemma. Det loppet går nära Linköping i höst.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tävlingen genomförs i mars och en våtdräkt är således helt oumbärlig. Många använder också neoprenhan­dskar för att få bättre grepp när de klättrar.
Tävlingen genomförs i mars och en våtdräkt är således helt oumbärlig. Många använder också neoprenhan­dskar för att få bättre grepp när de klättrar.
 ??  ??
 ??  ?? Med en vattentemp­eratur på 6–8 grader är kylan i sig själv en utmaning. Och de sju klättringa­rna i vattenfall­en tar också hårt på simmarna.
Med en vattentemp­eratur på 6–8 grader är kylan i sig själv en utmaning. Och de sju klättringa­rna i vattenfall­en tar också hårt på simmarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden