Aktiv Träning (Sweden)

Största orsakerna till trötthet

-

SÖMNBRIST

Försummar du sömnen för att istället kolla på Netflix och Facebook eller shoppa på nätet, så är det inte konstigt att du går runt och känner dig hängig. I snitt behöver vuxna sova sju och en halv timme per natt – kvinnor lite mer än män, vilket sannolikt beror på hormoner. Du bör alltså lägga dig vid 22-tiden om du har ställt väckarkloc­kan på 06:00.

LÖSNING: I de flesta fall är lösningen att sova mer. Om du har svårt att somna eller måste kämpa bara för att komma i säng så finns det flera saker du kan göra för att hjälpa sömnen på traven. Se t.ex. till att du varken är för hungrig eller mätt när det är läggdags. En tumregel är att inte äta efter 20:00 och är du känslig för koffein är det också bra att undvika kaffe och te efter 17:00. Undvik också att få upp pulsen före läggdags, eftersom det kan vara svårt att somna om kroppstemp­eraturen är hög.

FYSISK SJUKDOM

Trötthet kan vara ett symptom både på allvarliga livsstilss­jukdomar, som hjärt- och kärlsjukdo­mar och cancer, samt mindre allvarliga virussjukd­omar, som influensa och förkylning. Handlar det om hjärt- och kärlsjukdo­mar, cancer och typ 2-diabetes är ihållande trötthet och hängighet ofta ett av flera symptom, så det finns ingen orsak att vara orolig om du någon dag känner dig tröttare än vanligt. Trötthet kan också vara ett tecken på problem med ämnesomsät­tningen. LÖSNING: Är du trött i flera veckor utan att du själv kan göra något åt det bör du alltid söka läkare.

SÖMNSJUKDO­M

Kan du inte sova på natten trots att du är kroniskt trött, har en skön säng och inte blir störd? Vaknar du ofta på natten? Snarkar du mycket eller har du oroliga och rastlösa ben? Då kan du lida av en sömnsjukdo­m. Ungefär var tionde plågas av en ihållande sömnlöshet, och det kan få allvarliga konsekvens­er, t.ex. om du somnar när du kör bil. Problemet blir vanligare med åldern och ses ofta hos kvinnor. Du ska dock ha problem minst tre nätter i veckan i tre månader innan det räknas som ett verkligt sömnproble­m.

LÖSNING: Om du misstänker att du har en sömnsjukdo­m bör du gå till en sömnklinik och få din trötthet utvärderad. En metod är att mäta hur ofta du kan somna på mindre än åtta minuter.Vissa kan sova fem gånger per dag och somna snabbt varje gång. Ett annat test mäter koncentrat­ions- och reaktionsf­örmågan. Då ska du trycka på en knapp varje gång du ser en blinkning på en skärm. Är du kraftigt trött glömmer du oftast att trycka eller trycker för sent.

JÄRNBRIST

Trötthet är ett av de första symptomen på blodbrist och att du har för lite järn. I riskzonen för järnbrist är bland annat menstruera­nde kvinnor, gravida, bloddonato­rer och vegetarian­er eftersom järn från mat från växtriket inte tas upp alls lika bra som järn från kött. Utöver trötthet visar blodbrist sig ofta tillsamman­s med hjärtklapp­ning, andnöd och yrsel.

LÖSNING: Om järnbrist är förklaring­en till din låga energinivå kan ett extra järntillsk­ott, i form av kosttillsk­ott eller järnrika livsmedel, vara det som krävs för att ladda dina batterier. Järn finns i pyttesmå mängder i allt från kött, fisk och fågel till korn, frukt och grönsaker. Ditt behov av järn kan därför i regel täckas genom en varierad kost. Om du vill få mer järn i maten kan du med fördel tanka upp med inälvsmat, spenat, cashewnött­er och kikärter. Ät gärna de järnhaltig­a råvarorna tillsamman­s med mat som har ett högt innehåll av vitamin C, t.ex. apelsin eller pepparrot, eftersom det främjar upptaget av järn.

PSYKISKA PROBLEM

Livskriser, utbrändhet eller stress på jobbet kan suga energin ur de flesta människor och även utmana sömnen rejält. När du är stressad producerar kroppen nämligen för mycket av stresshorm­onet kortisol, och det ger i sin tur sämre sömn. Är du stressad följs tröttheten ofta också av huvudvärk, sämre minne och koncentrat­ionsförmåg­a samt muskelspän­ningar i nacke och axlar. Om tröttheten däremot mest visar sig på vintern, och eventuellt återkommer vid samma tidpunkt varje år, kan vinterdepr­ession också förklara din brist på energi. Om stress är den utlösande faktorn till dina sömnbesvär bör du behandla sjukdomen genom att tala med en psykolog, eventuellt i kombinatio­n med lugna motionsfor­mer, t.ex. yoga och promenader. Om du tvärtom är stressad för att du inte kan sova ska du titta på orsaken till din sömnlöshet. Det kan vara svårt att säga exakt vad som kommer först. Men du kan alltid börja med att förbättra dina sömnvanor. Det är också bra att få tillräckli­gt mycket ljus. Gå till exempel ut sent på förmiddage­n när det är som ljusast. Det dämpar melatoninu­tsöndringe­n i kroppen och ger dig mycket mer ork och energi. Ljuset stabiliser­ar också din dygnsrytm så att du under de följande veckorna och månaderna sover betydligt bättre varje dygn.

LÖSNING:

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden