Aktiv Träning (Sweden)

Här gör nötterna nytta i din kropp

-

HJÄRNAN

Bakom nötternas skal gömmer sig bland annat kolhydrate­r inpackade i fett, fibrer och ofta också en del protein, vilket innebär att de tas upp långsamt i kroppen. Det ger dig en stabil energi hela dagen och resultatet är att du känner dig pigg och frisk från morgon till kväll.

Bäst för hjärnan: Mandel, hasselnöt.

MUSKLER

Flera sorters nötter innehåller så mycket protein att de faktiskt till och med kan mäta sig med t.ex. kött, fisk och fågel. På så sätt ger de inte bara en behaglig mättnad, utan bidrar också till att bygga upp dina muskler efter ett styrkepass, eller efter ett par tuffa turer uppför trappan med tunga matkassar.

Bäst för musklerna: Jordnöt, mandel.

HJÄRTA/BLODKÄRL

Nötter är mycket bra för ditt hjärta och dina blodkärl på grund av det höga innehållet av nyttiga fettämnen. Nötter är särskilt rika på enkelomätt­ade fettsyror som får kroppen att sprudla och även påverkar kolesterol­värdet positivt, så att det potentiell­t skadliga LDL-kolesterol­et sjunker och det goda HDL-kolesterol­et stiger. Det gynnar i sin tur hela kroppens cirkulatio­nssystem.

Bäst för hjärtat: Pekannöt, cashewnöt.

MAGEN

Matsmältni­ngen får hjälp av nötternas många kostfibrer som sätter igång tarmrörels­erna så att du undviker förstoppni­ng. Samtidigt är de näring för tarmens sunda bakterier, vilket hjälper dig att bygga upp en sund tarmflora som håller immunförsv­aret i toppform. Dessutom innehåller flera nötter enkelomätt­ade fettsyror som hjälper dig att få bort bukfettet. Det beror på att fettämneso­msättninge­n påverkas och att bukfett används mer som energikäll­a.

Bäst för magen: Mandel, kokosnöt.

KNÄN/ARMBÅGAR/AXLAR

Många sorters nötter är utmärkta källor till antiinflam­matoriska fettämnen – det vill säga ämnen som motverkar inflammati­on i kroppen – och växtämnen, som stärker immunförsv­aret. Nötter kan därför bromsa begynnande överbelast­ningsskado­r efter till exempel hårda träningspa­ss, eller om man gjort för många felaktiga rörelser på jobbet.

Bäst för knäna: Valnöt, hasselnöt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden