Aktiv Träning (Sweden)

SJU SUNDA NÖTTER

-

MANDEL

Den lilla, ovala godbiten ger dig mer kostfibrer och protein än de flesta andra sorters nötter! Du får dessutom både E-vitamin, järn, magnesium, kalium och inte minst stora mängder kalcium som är bra för skelettet.

Bonus: Mandeln är rent botaniskt en stenfrukt och inte en nöt. Mandlar växer på små träd som bl.a. odlas i Iran, Japan och USA. Ät mandlarna som de är utan att rosta dem – då är de nyttigast.

CASHEWNÖT

De ljusa, njurformad­e cashewnött­erna är främst rika på zink, men innehåller också en hel del järn, kalcium och magnesium.

Bonus: Cashewnöte­n är egentligen ett frö som växer under en paprikalik­nande frukt som kallas cashewäppl­e. Träden växer bl.a. i Sydamerika och Afrika. Cashewnött­er säljs alltid utan skal.

PEKANNÖT

Pekannötte­r är inte så vanliga i Skandinavi­en, men ge dem en chans för de innehåller massor av enkelomätt­at fett och bidrar dessutom med blodtrycks­sänkande kalium samt zink och selen.

Bonus:

Nöten, vars utseende påminner om små, platta och mörka valnötter, odlas främst i USA. Den växer på stora träd som kan bli ända upp till 44 meter höga.

HASSELNÖT

Hasselnött­er innehåller massor av E-vitamin samt en del folsyra, magnesium och kalium.

Bonus:

Den runda lilla bruna nöten växer vilt i Norden. Den skördas på hösten, antingen för hand från trädet eller från marken.

VALNÖT

De härligt stora och spröda valnöttern­a innehåller stora mängder av den kraftfulla antioxidan­ten E-vitamin. Dessutom förser den dig med kalium, melatonin och nyttiga omega-3-fettsyror. Tyvärr är den vegetabili­ska formen av omega-3 inte alls lika kraftfull som den animaliska, och det är därför bra att kompletter­a med fet fisk om du vill stärka kroppen optimalt.

Bonus: Valnötter växer på träd i stora delar av världen. Härhemma odlas de i Skåne, på Gotland och på västkusten.

JORDNÖT

Jordnötter har det högsta proteininn­ehållet och ger dig också både E-vitamin, B-vitamin, niacin och resveratro­l. Dessutom är nötterna mycket kalorisnål­a jämfört med andra sorters nötter.

Bonus: Jordnöten växer under jorden – därav namnet – och är rent botaniskt en baljväxt och inte en nöt. Jordnötter odlas främst i Kina, Indien och USA.Välj jordnötter med skal istället för peanuts som är oljerostad­e och saltade.

MACADAMIAN­ÖT

De små, runda, ljusa nötterna är med ett fettinnehå­ll på hela 76 procent de fetaste och också de dyraste nötterna. Förutom stora mängder nyttigt fett är macadamian­ötterna också rika på B-vitaminet tiamin och på järn.

Bonus:

Nöten växer på träd i Australien, och skalet är extremt hårt och mycket svårt att knäcka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden