Aktiv Träning (Sweden)

ATT GÖRA-LISTAN

Om du har massor att hålla reda på i huvudet kan du lätt bli stressad och det kan vara svårt att fokusera på det som är viktigt. Både på jobbet och på fritiden kan ”att göra-listan” hjälpa dig att få bättre överblick och prioritera rätt.

-

✓ Begränsa och prioritera

Det är inte mycket som är lika tröttsamt som att upprätta en alldeles för lång lista. Bestäm dig för vilka uppgifter du ska göra idag och sätt upp resten på en veckolista. Dagens lista kan du till exempel prioritera så att det viktigaste står överst.

✓ Ange tidsåtgång

Skriv ned hur många minuter de olika uppgiftern­a beräknas ta, till exempel: ”Bädda – fem minuter.” Det gör listan mer realistisk och du skriver inte upp fler uppgifter än du hinner med. Skapa också utrymme för oförutsedd­a saker. Ofta överskatta­r vi hur mycket vi har möjlighet att hinna med eftersom vi glömmer de små störningsm­oment och oförutsedd­a uppgifter som oundviklig­en dyker upp.

✓ Dela upp uppgiftern­a

Det är mer överskådli­gt (och tillfredss­tällande) att kryssa för fem punkter istället för en. Ska du städa så skriv ned röjning, dammtorkni­ng och dammsugnin­g som separata punkter istället för att bara ha en oöverskådl­ig rubrik. Det gör allt mer överskådli­gt och du känner att du kommer framåt om du löpande kan kryssa för en deluppgift.

✓ Skriv listan dagen före

Ligger du i sängen på kvällen och grubblar över problem och allt det du måste hinna med i morgon, så kan det vara svårt att somna. Också här kan att göralistan vara en hjälp. Genom att skriva ned dina uppgifter får du en känsla av att du har kontroll över sakerna. En amerikansk studie visade att personer som skrev en att göralista före läggdags, somnade nio minuter snabbare än de som skrev ned uppgifter de redan hade löst. Helst bör du skriva listan redan några timmar före du ska sova, och sedan lägga undan den – så undgår du att ta med dig bekymren till sängs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden