Aktiv Träning (Sweden)

MAT-PLANEN

Med en matplan kan du spara både tid och pengar och minska matspill. Det kan också bli lättare för dig att äta nyttigt och varierat eftersom dina matval inte avgörs vid kyldisken på tom mage.

-

✓ Avsätt tid

Det tar tid att göra en bra matplan, men det är väl värt det. Avsätt till exempel tjugo minuter varje lördag då du skriver ner maträttern­a för den kommande veckan. Ger det inte mening i din vardag att göra en plan för en hel vecka i taget, så kan du nöja dig med färre dagar.

✓ Kolla kalendern

Kolla vem som är hemma till middag så att du vet hur många som ska ha mat de olika veckodagar­na. Är det någon dag då du på förhand kan se att du inte kommer att hinna laga mat, kan du planera att laga dubbla portioner under någon av de föregående dagarna.

✓ Se vad du har hemma

Titta i frysen och kylskåpet. Finns där något som måste ätas nu? Fundera över vilka olika rätter ingrediens­erna skulle kunna ingå i.

✓ Ge dagarna ett tema

Teman kan hjälpa dig att äta nyttigt. Ha till exempel en fast fiskdag, en soppdag och en vegetarisk dag. Och vill du äta mindre kött kan du göra en av veckans dagar till en köttfri dag.

✓ Skriv inköpslist­a löpande

Den bästa överblicke­n får du genom att göra inköpslist­an samtidigt som du lägger in rätter i matplanen. Då glömmer du inte något viktigt, och du får en bra överblick över om t.ex. resterna från en påse potatis från måndagen skulle kunna ingå i en rätt på torsdagen.

✓ Var realistisk

Kanske är tisdag efter jobbet inte den bästa dagen för att testa ett nytt och lite avancerat recept. Lägg in de lite svårare rätterna i planen när du har mer tid.

✓ Återanvänd

Varför hitta på nya kvällsmålt­ider varje vecka? Spara dina matplaner så att du kan återanvänd­a dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden