Aktiv Träning (Sweden)

SÅ TRÄNAR OCH VILAR DU FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNINGSLÄ­GRET

Du kan inte köra igång för fullt under träningslä­grets första dag om du ska få en bra upplevelse. Du bör ha bra koll på både träning och återhämtni­ng.

-

TRÄNING

Det kanske låter lite konstigt att du bör träna lite extra inför en träningsre­sa. Men inte desto mindre kan det vara nödvändigt för att du ska få ut max av resan. All cykelträni­ng under lägret är tufft för kroppen, och det är därför bra att öka träningsmä­ngden på hemmaplan innan du reser söderut.

Det tar längre tid att återhämta sig efter korta och hårda intervalle­r än från längre och mer jämna kraftanstr­ängningar, så vänta med sprintträn­ingen tills du kommer hem. Utnyttja i stället de backar som finns omkring dig. De passar perfekt till långa, jämna intervalle­r.

Efter en veckas hårdtränin­g är kroppen rejält sliten. Ta det därför lugnt den första tiden då du kommer hem igen, annars kan du lätt bli sjuk.

VILA

Den sista veckan inför avresan bör du ta det lugnt och låta kroppen få en chans att vila. Kör ev. några korta pass med lagom hög puls. På så sätt håller du igång kroppen utan att belasta den för hårt. Om kroppen inte är utvilad när cykelresan börjar får du inte ut optimalt av träningslä­gret.

Koppla av mellan träningspa­ssen och minimera antalet stadsvandr­ingar, museumbesö­k och shoppingtu­rer. Lägg gärna in en vilodag ungefär var tredje dag. Vissa föredrar att ställa undan cykeln, medan andra vill ta en kort runda med lagom hög puls.

En tumregel är att kroppen behöver vila 1–1,5 gånger så lång tid som träningslä­gret har pågått, men korta cykelturer med låg puls är alltid bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden