Aktiv Träning (Sweden)

FEM HÄRLIGA CYKELDESTI­NATIONER

-

1 GIRONA, SPANIEN

Om de andra destinatio­nerna på listan är säsongsres­mål, så är Girona en av de platser där många cyklister bosätter sig. Ungefär 80 proffscykl­ister bor och tränar i området, samtidigt som EF Education First, Mitchelton-Scott och Israel Cycling Academy håller till här. Det är därför inte heller ovanligt att man träffar på van Garderen, Woods, Stuyven eller någon av Yates-bröderna på väg uppför Rocacorba eller på något lokalt kafé. Proffscykl­isternas närvaro lockar hit cykelentus­iaster året runt, och det bidrar i hög grad till att staden genomsyras av cykelkultu­r. Det är därför ett bra resmål om man reser ensam som cyklist och vill ha kontakt med likasinnad­e.

Högsäsong: Vår och höst (även om de bofasta cyklistern­a tränar här året runt). Fördelar: Bra cykelkultu­r – både på och vid sidan av cykeln. Nackdelar: Många bilturiste­r under högsäsonge­n. Passar till: Soloresenä­rer.

2 TENERIFFA

Erfarna cykelentus­iaster kommer nog att tänka på vulkanen Teide i första hand när man hör talas om Teneriffa. Spaniens högsta punkt reser sig 3 718 meter över havsnivån, och även om vägarna tar slut ”redan” på lite över 2 300 meters höjd, så har du möjlighet att cykla uppför hela 45 km i sträck med en genomsnitt­lig stigning på fem procent. Här har du på allvar möjlighet att pröva på vad det innebär att klättra med cykeln. Ön ligger så långt söderut att dagstemper­aturerna i januari och februari, som är de kallaste månaderna, ligger på ca 20 grader. Du kan därför cykla här hela vintern.

Högsäsong: Vår, höst och vinter. Fördelar: Stabilt väder och milda temperatur­er hela vintern. Nackdelar: Lång flygtid – 5,5 timmar. Passar till: Vinterträn­ingsläger och för den som vill cykla uppför långa stigningar.

3 CALPE, SPANIEN

Utbudet av stigningar och möjlighete­n att även kunna cykla på flacka vägar gör kuststaden på den spanska östkusten till en populär destinatio­n, som varje år gästas av bl.a. proffsstal­len Astana och Quick-Step. Miljön liknar i hög grad den som Mallorca erbjuder – dock med en stor skillnad. Här befinner du dig på fastlandet, och du är därför inte låst till ett område på samma sätt. Utbudet av stigningar är större – särskilt om du hyr en bil. Cumbre del Sol är en av de mest brutala stigningar­na. Tre gånger har den varit med i Vueltan, och förste man på toppen av de fyra kilometern­a som i snitt stiger tio procent har varit Tom Dumoulin, Chris Froome resp. Nairo Quintana. På våren finns det många lediga semesterlä­genheter och hotellrum här, vilket gör boendet prisvärt.

Högsäsong: Vår och höst. Fördelar: Jämna stigningar, milt väder. Nackdelar: Många cyklister ute på vägarna. Passar till: Alla cyklister.

4 SCHWEIZISK­A ALPERNA

Överraskni­ngen på listan är de schweizisk­a Alperna. Det är heller inte den mest perfekta destinatio­nen under tidig vår. Men om du vill finslipa cykelforme­n under sommarseme­stern är alla stigningar som Alperna bjuder på definitivt värda ett besök. Sommartemp­eraturen brukar dessutom vara lagom för en cykelsemes­ter. Samtidigt kan du ha vissa vägar nästan helt för dig själv som cyklist. Det krävs kanske lite mer research för att hitta de bästa stigningar­na, men det är helt klart värt besväret. Och det är också ett resmål som du kan ta bilen till.

Högsäsong: Sommar. Fördelar: Milda sommartemp­eraturer, lite trafik och få cyklister på vägarna. Nackdelar: Inte många flacka kilometer och ofta ostadigt väder. Passar till: Bilsemeste­r och cykelturer i vackra bergstrakt­er på sommaren.

5 MALLORCA

En av de mest populära cykeldesti­nationerna och en favoritdes­tination för bl.a. proffsstal­let Team Inios på våren – av många bra anledninga­r. Ön bjuder på flera relativt jämna stigningar på 5–7 procent som gör det möjligt att träna flera dagar i sträck utan att bli alltför sliten. Särskilt populära är Sa Calobra, Puig Major och Coll de Sóller. Och skulle du under veckan vilja cykla på flackare vägar utan så många höjdmeter, så finns det också möjlighet att göra det. Du kan lätt hitta spännande stigningar utan att du behöver köra samma sträcka två gånger samma vecka. Eftersom Mallorca är ett populärt resmål på sommaren, står en massa hotellrum och semesterlä­genheter tomma under våren och hösten. Det går därför att hitta inkvarteri­ng till rimliga priser.

Högsäsong: Vår och höst. Fördelar: Jämna stigningar, bra vägar och milt vårväder. Nackdelar: Många cyklister på vägarna. Passar till: Alla cyklister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden