Aktiv Träning (Sweden)

SOCKER.

Vitt, brunt, klibbigt, torrt. Socker finns i många former, men spelar det egentligen någon roll för din hälsa om du lägger vitt socker eller honung på din havregryns­gröt? Vi har grävt efter svaret i sockerskål­en.

-

Är allt socker lika onyttigt – eller bör man välja någon särskild typ av socker före någon annan?

Vitt socker är oumbärligt i en sockerkaka, honung smakar gott i teet, och vad är en irish coffee utan brunt farinsocke­r? Olika typer av socker har olika stil, smak och utseende. Men är allt socker lika onyttigt?

Socker i den form vi talar om här, som rörsocker, farinsocke­r och sirap, är så kallat tillsatt socker eftersom det lite förenklat är socker som du kan tillsätta till mat – till skillnad från det socker som naturligt finns i till exempel frukt, grönsaker och spannmål. Naturligt eller ej, för mycket sött är onyttigt. Det ökar risken för övervikt eftersom du får i dig kalorier som inte mättar, vilket gör att kroppen blir sämre på att förbränna fett. Dessutom är socker dåligt för tänderna, försvagar immunförsv­aret och ökar risken för diabetes.

Butikernas utbud av olika sockertype­r är överväldig­ande så det skulle vara bra att veta om det finns någon skillnad på hur onyttiga de är. Kan man till exempel vinna något genom att välja honung i stället för sirap och rörsocker istället för vitt socker?

Honungens goda rykte

Honung kan skryta med att ha bäst rykte bland sockertype­rna. Den skiljer sig från de andra typerna – inte minst för att den produceras av bin som bearbetar blommornas nektar. Den gyllene vätskan har också andra fördelar. Den är nämligen sötare än vanligt socker eftersom den innehåller mer fruktsocke­r som har en sötare smak. Det gör att du kan använda lite mindre, men ändå få samma sötma.

Honung består också – liksom sirap – av mer vatten än vanligt socker, vilket därmed betyder lite färre kalorier. Honung innehåller cirka 327 kalorier per 100 gram mot 400 kalorier för vitt socker. Både honung och sirap är dock fortfarand­e cirka 80 procent socker. Det flytande sötningsme­dlet har ett lite lägre glykemiskt index än sin kritvita kusin, vilket betyder att det inte höjer blodsockre­t lika mycket, men i praktiken är skillnaden liten.

Välj det socker du tycker smakar bäst och som passar för det du ska ha det till. Och använd det som det njutningsm­edel det är.

Honung innehåller både vitaminer och mineraler samt ämnen som fungerar som antioxidan­ter i kroppen. Det är dock i så små mängder att man måste äta massor av honung för att hälsan ska påverkas. Det gör också att honung jämställs med andra typer av socker av livsmedels­myndighete­rna och kan därför jämställas med andra tomma kalorikäll­or. Honung har emellertid i många år haft rykte om sig att ha

antibakter­iella och antiinflam­matoriska egenskaper, och studier tyder på att honung kan ha en positiv effekt på olika sjukdomar, men det saknas fortfarand­e forskning som kan bekräfta sådana påståenden.

Brunt är inte lika med nyttigt

Kokossocke­r låter nyttigare än vanligt vitt socker. Det kan bero på den mer ”naturligt” bruna färgen och det faktum att det ofta kan köpas i hälsokostb­utiker, men kaloriinne­hållet är detsamma.

Sockret kommer liksom honung från nektar, men här är det människor och inte bin som har gjort det hårda jobbet med att framställa sockret. Det är – liksom honung – en aning

mer blodsocker­vänligt och innehåller lite mer mineraler som järn, magnesium och kalium.

Återigen är det så lite att det inte gör någon praktisk skillnad, och det är inte här du ska försöka tanka upp din kropp med nyttiga näringsämn­en.

Rörsocker, som kanske också kan se nyttigare ut med sin bruna look, är i princip vitt socker i förklädnad. Rörsockret har fått sin fina kulör eftersom den har hoppat över den sista delen av raffinerin­gsprocesse­n, vilket också gör att det innehåller en aning mer av vissa mineraler. Halten är dock så liten att hälsovinst­en ändå uteblir.

Detsamma gäller brunt farinsocke­r och sirap, vilka inte heller har några hälsoförde­lar jämfört med vanligt vitt socker.

Välj med smaklökarn­a

Slutsatsen är alltså att även om det finns en skillnad så är socker iprincip ändå alltid socker – det finns således inget nyttigt socker! Du bör därför se det som något som först och främst kan tillfredss­tälla ditt sötsug och inte som något som gör nytta för din hälsa. Eventuellt kan honung ha en del bonuseffek­ter, men huvudingre­diensen i honung är fortfarand­e socker och det har samma effekt på kroppen som de andra sockertype­rna.

Det bästa tipset när du står i matbutiken och förvirrat tittar på sockret på hyllorna är därför: välj det socker som du tycker smakar bäst och som passar bäst för det du ska använda det till. Och använd det som det njutningsm­edel det är – men njut av det med måtta.

 ??  ?? Frågan är vilken typ av socker som är nyttigast? Eller om det inte spelar någon roll vilket socker man väljer?
Frågan är vilken typ av socker som är nyttigast? Eller om det inte spelar någon roll vilket socker man väljer?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden