Aktiv Träning (Sweden)

VILJESTYRK­A.

-

Skippa den vanliga ”jag kan inte-inställnin­gen” genom att både träna och manipulera din viljestyrk­a.

Alla motionärer – även de mest hängivna – upplever att det tar emot att träna ibland av olika anledninga­r. Lyckligtvi­s är dock viljestyrk­an inte helt statisk och kan därför tränas som så mycket annat – liksom du kan ”hjälpa” den en bit på vägen med några enkla tips och knep. Här är fyra bra lösningar på några vanliga problem.

”Ju mer negativa saker du säger till dig själv, desto mer kommer du att tro på det.”

” Jag orkar bara inte pressa mig själv.” Eller: ”Jag fixar helt enkelt inte att träna i regn och blåst.” Bägge citaten är säkert något som många känner igen och som har satt käppar i hjulen ibland. Det handlar om viljestyrk­a – eller rättare sagt: bristen på viljestyrk­a. Något alla säkert känner igen på ett eller annat sätt.

För viljestyrk­a ligger inte i vårt DNA, det är tvärtom något som vi kan lära oss och som vi kan stärka. Många tror att det bara handlar om att bestämma sig. Men hemlighete­n är faktiskt att ta reda på vad det är som gång på gång hindrar dig från att göra det som du vill göra. När det gäller träning så är det ett faktum att ju bättre du känner dig själv, desto bättre blir du på att genomföra dina planer och nå de mål du sätter upp.

Allt sitter i hjärnan, för hjärnans högsta prioritet är att säkerställ­a att du överlever. Hjärnan bryr sig inte om ifall du har magrutor eller äter nyttigt, den vill i de flesta fall få dig att välja den lösning som kräver minst energi. Den goda nyheten är dock att hjärnan är under konstant förändring och att man relativt lätt kan styra den så att den går i den riktning man vill.

Ett sätt är att förenkla de saker man vill göra och försvåra det man vill undvika. Packa t.ex. din träningsvä­ska på morgonen inför gympasset, ta med den på jobbet och träna sedan på vägen hem. Om du först måste ta dig hem efter jobbet, packa träningsvä­skan och sedan dra iväg till gymmet ökar risken för att du fastnar i den mjuka och sköna tevesoffan.

Det är också viktigt att ta små steg i början. Om du till exempel inte är van vid att springa så är det bra att satsa på mer överskådli­ga distanser, som fem eller tio kilometer till att börja med. Senare kan du alltid uppgradera till maratonstr­äckan om det är den du drömmer om att genomföra.

Beröm och positiva tankar

Framsteg och positiva upplevelse­r ökar i sin tur lusten ännu mer, vilket i sin tur gör att du fortsätter att utvecklas. Kom ihåg att berömma dig själv för dina små framsteg istället för att fokusera på det du inte har åstadkommi­t. Inrikta dig på det positiva och uppmuntra dig själv när du gör en förändring. Undvik att säga: ”det kan jag inte”, för ju mer negativa saker du säger till dig själv, desto mer kommer du att tro på det. Det är möjligt att du inte kan – ännu – men det kommer.Tala till dig själv som till ett barn som ska lära sig cykla. Då skulle du aldrig säga ”du kan inte” eller ”det klarar du aldrig”, utan ”försök igen, du klarar det”.

Vägen till ett mål är sällan spikrak, och de flesta av oss kommer att råka ut för att vi någon gång inte lyckas följa vår strategi till 100 procent. I de fallen är det extra viktigt att fortsätta tänka positivt och försöka komma fram till vad det var som gick fel istället för att ge upp. Om du vet varför du misslyckad­es så är det också lättare att förebygga nya misslyckan­den i framtiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden