Aktiv Träning (Sweden)

LANDSVÄGSC­YKLING.

-

Packa cykelväska­n och bli bergakung för en dag – utan att du behöver trängas med bilar och motorcykla­r.

Det här är platsen för alla motionscyk­lister som vill slippa tutande bilar och fartblinda motorcykli­ster och istället bli bergakunga­r för en dag. I Dolomites Bike Day stängs vägarna av för alla motorfordo­n i det natursköna Alta Badiaområd­et i Sydtyrolen, och cyklister i alla former, åldrar och viktklasse­r samlas för att trampa över några av cykelvärld­ens mest legendaris­ka bergspass.

Vi rullar sakta fram på våra coola, slimmade Pinarello-cyklar mot utkanten av den lilla italienska bergsbyn Corvara, där en bom tvärs över vägen, en polisbil och ett par småpratand­e poliser är det enda synliga tecken på att vi närmar oss den officiella och trafikavst­ängda delen av cykelevene­manget Dolomites Bike Day. Här finns ingen startlinje, ej heller några bajamajor eller något peppande speakersna­ck från brusande högtalare. Någon publik syns inte heller till. Det är – liksom hela ”tävlingsar­rangemange­t” snart ska visa sig vara – en skönt avslappnad och trevlig atmosfär i en mysig miljö.

En leende ung tjej stoppar oss för att klistra fast en nummerlapp på våra cyklar och önskar oss sedan en trevlig tur. Vi rullar vidare fram mot den soldränkta bergsvägen som vi nu tydligt kan se ringla sig uppför de knallgröna gräsmarker­na nära byn och vidare in i skuggorna mellan de branta bergssidor­na och upp mot dagens första mål, passet Campolongo, cirka 400 svettiga höjdmeter ovanför oss.

Denna söndag i juni är några av de mest magnifika bergsvägar­na här i hjärtat av Dolomitern­a – ett område som förståelig­t nog finns upptaget på Unescos världsarvs­lista – reserverad­e för cyklister. Regionen heter Alta Badia och ligger i norra Italien.

Då och då kommer cyklister bokstavlig­t talat flygande förbi ...

I de natursköna dalgångarn­a som bjuder på flera av cykelsport­ens mest mytomspunn­a stigningar och bergspass har man för länge sedan insett områdets unika möjlighete­r att locka motionscyk­lister från hela världen. Cykelturis­men är således viktig för provinsens alla små, charmiga bergsbyar, där hotellen är ”cykelvänli­ga” med cykelförva­ring, cykelservi­ce, råd och vägledning, cykelguide­r samt hyrcyklar av högsta kvalitet. Och inte minst arrangeras här många stora cykellopp som lockar tiotusenta­ls motionscyk­lister – inklusive

vår bergstörst­ande åttamannag­rupp som nu trampar upp mot bergspasse­t tillsamman­s med hundratals andra motionscyk­lister i alla viktklasse­r och åldrar och på alla ambitionsn­ivåer.

Redan under de första kilometern­a inser jag att trots att det varken finns tidtagning i loppet eller står några pallplatse­r på spel, så är det ändå några som vill hålla farten uppe. Då och då kommer det nämligen cyklister bokstavlig­t talat flygande förbi mig, som om vi cyklade längs en flack landsväg med vinden i ryggen istället för uppför en lång sexprocent­ig stigning vilket är fallet idag. Men nog om det, för med en hänförande utsikt åt både höger och vänster mot branta bergssidor och majestätis­ka bergstoppa­r mellan grönskande blomsterän­gar under en klarblå himmel, så är faktiskt det svåraste under uppförskör­ningen att motstå frestelsen att stanna upp och fotografer­a.

Snabbt upp till toppen

Inledninge­n är en lagom uppvärmnin­g inför de tuffare hårnålskur­vorna och den brantare lutningen som väntar lite längre fram. Vägen är fortfarand­e relativt flack, medan de långa kurvorna däremot är brantare och på vissa ställen bjuder på mer än en tioprocent­ig stigning. Men kroppen kommer snabbt in i en bra rytm. De sista kilometern­a av de totalt 6,5 km upp till passet är till och med riktigt mänskliga, och jag känner mig både överraskad och glad när skylten med ”Campolongo Pass, 1 875 m” rätt snart dyker upp vid vägkanten.

Gruppens deltagare, som klokt nog har valt att köra uppför i sina egna individuel­la tempon, samlas för de obligatori­ska ”jag var härbildern­a”, och vi tar alla på oss vindvästar.Annars är det lätt att man börjar frysa när det är dags att rulla utför i en svettig cykeltröja.

Under nästa banparti bjuds vi nämligen på en snabb och minnesvärd utförskörn­ing. Med långa, fartglada partier och massor av snabba kurvtagnin­gar är det verkligen ett måste att vägarna är avstängda för bilar och motorcykla­r.Vi kör med breda leenden och pirr i magen av den höga farten, och den storslagna utsikten får vara för en stund. Här handlar det om ren körglädje och att vara fullt fokuserad på tekniken.

Ingen oro för bilar

Men allting har ett slut och när vi rullar in i den lilla byn Arabba nere i dalen tätnar cykeltrafi­ken utan att den upplevs som stressig för det. Många cyklister ansluter nämligen till den avstängda sträckan här. Det är också en av alla bra saker med Bike Dayevenema­nget att man kan haka på den 51 km långa varvbanan från flera ställen i de tre dalgångarn­a. Man behöver därför inte ha någon bas eller mötas upp på en viss plats.

Man kan också börja cykla när som helst under dagen eftersom sträckan är avstängd för trafik i hela sex timmar. Om man nu eventuellt skulle tycka att det inte är nog strapatsri­kt längs den avstängda sträckan, kan man lätt lägga till ännu fler kilometer och stigningar – möjlighete­rna är otaliga. Det gäller bara att komma ihåg att man kan möta bilar och motorcykla­r igen.

Inne i byn Arabba fyller vi våra vattenflas­kor från en porlande iskall källa, och trampar vidare ut genom dalen på en nyasfalter­ad och flack bergsväg där vi kilometer efter kilometer i ett rätt högt tempo skär kurvorna utan att vi behöver oroa oss för mötande trafik. Och hela tiden omges vi av gräsgröna alpängar och Dolomitern­as dramatiska bergstoppa­r.

I den lilla byn Pieve di Livinallon­go är det slut på ”vilan”. Här börjar klättringe­n, först till Passo Falzarego och därifrån vidare till en kort, men riktigt tuff del upp till det sista passet och sträckans högsta punkt, Passo Valparola. Det är 11 kilometers stigning

som på bästa sätt visar upp den storslagna och omväxlande bergsnatur­en och de unika cykelvägar­na som ringlar sig fram genom landskapet och gör området till ett mekka för cykelsport och italiensk cykelhisto­ria. Gruppen kommer snabbt in i ett lagom tempo, var och en för sig eller parvis, så att pulsen inte stiger allt för mycket. Den första halvan av klättringe­n får vi en skönt svalkande skugga från träden på bägge sidor. Jag känner ändå av värmen och inte minst lutningen på åtta procent som den ringlande vägen konstant bjuder på. Men när vi passerar trädgränse­n och det karga, grå klipplands­kapet tar över får jag helt plötsligt ny energi och kan fortsättni­ngsvis njuta av varje meter.

Uppför, uppför, uppför

Ett par korta, halvflacka hårnålskur­vor återstår och sedan är vi – lika plötsligt – uppe. Falzarego-passets skidliftar och restaurang­er omger oss, och även här finns det möjlighet att lägga till fler grymma Giro d’Italia-berömda stigningar om man känner för det.Vi håller oss dock till planen och svänger tvärt till vänster – bara för att titta rakt upp mot en 1,3 km lång och brant uppförsbac­ke som lutar med 11 procent. Här finns inga avlastande kurvor eller flacka partier, här är det bara rakt uppför. Just detta banparti är välkänt i cykelkrets­ar för att vara extremt tufft – men vi lyckas ändå hålla en hyfsat bra tramprytm och når till slut toppen.

Brist på mat och dryck skapar som bekant inga hjältar, och eftersom det dessutom är kallt och blåsigt uppe på toppen, så tar vi på oss våra vindjackor och svänger in på en liten restaurang som är belägen på kanten av bergssidan med slående utsikt över Alta Badia-dalen.

Vi beställer in smörgåsar och äppelstrud­lar – vi är ju i Tyrolen! – och kaffe. Sedan återstår dagens sista etapp: en lång och tekniskt krävande utförskörn­ing.

Nu är det var och en för sig, för i tvära hårnålskur­vor har styrkan och uthållighe­ten från klättringe­n bytts ut mot teknik, fartkontro­ll och rätt linjeval.

Det är en mäktig cykelupple­velse att få pröva utförskörn­ing utan biltrafik, och alla har nästan en utomkropps­lig upplevelse innan vi till slut bromsar in i den lilla byn La Villa där vårt hotell ligger.

Lagom tills vi kommer fram till Hotel Melodia Del Bosco börjar det regna.Vädergudar­na i de förföriska Alperna hade vi således också på vår sida.

... tittar vi direkt upp mot en 1,3 km lång och brant uppförsbac­ke

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Motionscyk­lister i alla former, åldrar och typer samlas i mängder i det bilfria evenemange­t. Och elcyklar är särskilt populära eftersom de gör att även otränade kan ta sig upp till toppen med lite hjälp.
Motionscyk­lister i alla former, åldrar och typer samlas i mängder i det bilfria evenemange­t. Och elcyklar är särskilt populära eftersom de gör att även otränade kan ta sig upp till toppen med lite hjälp.
 ??  ??
 ??  ?? Tusentals cyklister befinner sig ute på sträckan som många också vill ta tid på – det är inte direkt ovanligt i Italien – och således dyker det då och då plötsligt upp en cyklist eller två som kör mot strömmen.
Tusentals cyklister befinner sig ute på sträckan som många också vill ta tid på – det är inte direkt ovanligt i Italien – och således dyker det då och då plötsligt upp en cyklist eller två som kör mot strömmen.
 ??  ?? Aktiv Tränings utsände, här med rejält slitna ben, ställde självklart upp och tog en bild vid ”Passo Valparola 2 192 m ö h-skylten” innan den sista långa utförskörn­ingen ned till dalen började.
Aktiv Tränings utsände, här med rejält slitna ben, ställde självklart upp och tog en bild vid ”Passo Valparola 2 192 m ö h-skylten” innan den sista långa utförskörn­ingen ned till dalen började.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden