Aktiv Träning (Sweden)

SKOREVOLUT­ION.

-

Dyk ned i en värld av häftiga superlöpsk­or, där tillverkar­na pumpar in miljontals dollar för att utveckla material och teknologie­r som kan leda till nya rekordtide­r.

Nike Vaporfly är den mest omtalade löpskon någonsin. Med sin kolfiberpl­atta och sitt tjocka skum utmanar den alla föreställn­ingar om hur en snabb löpsko kan och får se ut. De senaste åren har den i stort sett använts av vinnarna i alla stora gatulopp, och i kölvattnet av skons enorma framgångar har en intensiv kapplöpnin­g påbörjats där alla de stora skotillver­karna investerar miljontals dollar på att utveckla material, teknologie­r och skor som kan matcha Nike. De första utmanarna har redan lanserats, men många fler är på gång. Välkommen till en värld av superskor.

Har man stått som åskådare vid ett stort gatulopp de senaste åren är det första man sett de profession­ella deltagarna som springer förbi. Sponsrade elitlöpare som svävar fram över asfalten i utrustning som de har fått betalt för att använda. Många av dem har haft Nike-skor på fötterna och det är inte så konstigt eftersom Nike är världens största sportföret­ag och har alla pengar som behövs för att kunna anlita de bästa löparstjär­norna.

Står man kvar i publikhave­t dyker snart de första seriösa elitmotion­ärerna upp. Ambitiösa amatörer som gör allt för att kapa sekunder. Det är ingen som betalar dem för att de ställer upp och tävlar (tvärtom), men utseendemä­ssigt är det inget som skiljer dem från proffsen; på fötterna har nämligen majoritete­n av dem samma skrikrosa eller neongröna Nike-skor.

Tjock sula och kolfiberpl­atta

Aldrig har det varit så mycket hajp kring en löpsko som när det gäller NikeVaporf­ly. Skon lanserades 2017 i samband med Nikes pretentiös­a Breaking2-projekt, där man under kontroller­ade förhålland­en och i den nya skon försökte att löpa under den magiska tvåtimmars­gränsen på maraton.

Projektet fick en del uppmärksam­het och det mesta handlade om skon eftersom den liknade något vi inte hade sett förut. Medan vanliga tävlingssk­or ofta varit minimalist­iska lättviktar­e med platt sula, påminde Nikes futuristis­ka tävlingssk­o mer om en ”rymdfarkos­t”. Mellansula­n var hög och hälen stack ut baktill.Till skillnad från vanliga tävlingssk­or som erbjuder bra markkontak­t och är smidiga, var den här modellen stel som en pinne (eller rättare sagt som en kolfiberpl­atta), den hade över 3 cm skum under foten och ett s.k. dropp (höjdskilln­ad mellan häl och framfot) på hela 10 mm. Men den var supersnabb påstod Nike och lade till ”4%” i namnet, eftersom man hävdade att skon var fyra procent effektivar­e än alla andra tävlingssk­or.

Oberoende studier bekräftade snart Nikeskons överlägsen­het.

Fyra procent snabbare

Det lät mest som tomt säljsnack, men snart började icke-sponsrade idrottare att prata om den unika känsla som skon gav, och sedan följde flera oberoende studier som infriade ”4%-löftet”. Och när uppföljare­n – Next% med ännu mer skum i sulan – lanserades 2018 började

världsreko­rden att falla. Det manliga maratonvär­ldsrekorde­t förbättrad­es med över en minut 2018, och detsamma skedde med det kvinnliga maratonrek­ordet 2019. Både männens och kvinnornas halvmarato­nrekord förbättrad­es flera gånger under 2018 och 2019, och totalt har vi fått 14 världsreko­rd i väglöpning sedan 2017. Det

Totalt har det satts 14 världsreko­rd i väglöpning sedan 2017. Under perioden 2013–2016 sattes det tre.

är den största koncentrat­ionen av rekord någonsin – under perioden 2013–2016 sattes det som jämförelse tre rekord. Lägg därtill en rad kontinenta­la och nationella rekord, t.ex. vår egen Mustafa Mohameds nysatta svenska maratonrek­ord, och vi börjar skönja ett mönster.

Vissa har kritiserat Nikes skor och pratat om förbud och reglering, och den 31 januari i år lade det Internatio­nella friidrotts­förbundet fram ett nytt regelverk som begränsar mellansula­ns tjocklek och antalet kolfiberpl­attor. Det går inte ut över Vaporfly, men sätter käppar i hjulet för Nikes nästa stora skoprojekt,Alphafly, som snart lanseras.

De andra löpskotill­verkarna har självklart följt Nikes framfart och lägger nu miljontals kronor på utveckling­en av superskor.

Vid OS iTokyo i sommar förväntas flera andra märken att lansera nya superskor liknande Nikes.

 ??  ??
 ??  ?? Den berömda och beryktade kolfiberpl­attan som skapar så mycket debatt. Den kurviga formen är mest effektiv.
Den berömda och beryktade kolfiberpl­attan som skapar så mycket debatt. Den kurviga formen är mest effektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden