Aktiv Träning (Sweden)

När skorna överskugga­r idrottaren

- Richard Kingstad

Här på Aktiv Tränings redaktion är vi fullt upptagna av all den spännande utrustning som vi motionärer och idrottare använder i samband med att vi rör på oss – oavsett om det gäller löpning, cykling, fitness eller något helt annat. Enligt vår erfarenhet är det betydligt roligare att träna och tävla om man har rätt prylar för uppgiften, och det är tveklöst så att utrustning­en kan utgöra skillnaden mellan succé och fiasko.

Vårt rätt nördiga intresse och fokus har nog mest delats inom tämligen snävt begränsade kretsar – tills helt nyligen! För när sportutrus­tningsjätt­en Nike år 2016 introducer­ade sina första prototyper av löpskon Vaporfly, inträffade ett teknologis­kt paradigmsk­ifte som sedan dess har tagit fart och lett till framsidor, artiklar, intervjuer, analyser osv. runt om i världen i takt med att ”superskorn­a” från Nikes hemliga testlabora­torier har fått världsreko­rden att falla på löpande band. Faktum är att vinnarnamn­en nästan har glömts bort eftersom alla har haft fullt upp med att titta efter vad löparna burit på fötterna.

Så sent som i januari kände sig Internatio­nella friidrotts­förbundet manade att ingripa och instiftade en rad skärpta regler som ska få tillbaka fokuset på det viktiga här, nämligen löpningen som sport. Det är på alla sätt en fascineran­de historia – skapad av teknologis­k skoutveckl­ing och nytänkande. Den kan du dyka ned i på sidan 24.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden