Aktiv Träning (Sweden)

VARIERA – MED MÅTTA

-

I den här nya studien tittade man på effekten av konstant övningsvar­iation respektive ingen övningsvar­iation. Även om det visade sig vara bra för motivation­en att byta övningar hela tiden, så ligger nog den optimala träningsmo­dellen någonstans mittemella­n, påpekar forskarna.

Det beror på att nervsystem­et ofta behöver några veckor på sig för att vänja sig vid en ny övning innan man på allvar kan öka vikten. Om man byter ut sina övningar hela tiden riskerar man därför att man aldrig får ut maximalt av dem.

En möjlighet är enligt forskarna att hålla fast vid mer komplexa övningar med fria vikter, t.ex. knäböj, marklyft och bänkpress under en längre period, medan man mer fritt kan variera mellan enkla övningar som bensträck och bröstpress i maskiner. Generellt bör man fundera på att byta ut en övning när man inte längre utvecklas. Har du t.ex. tränat knäböj i tre månaders tid och du har gått i stå vid ett visst antal kilo, så kan du under en period byta ut övningen mot knäböj i grenståend­e innan du återgår till den gamla knäböjsövn­ingen igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden