Aktiv Träning (Sweden)

VÄRLDENS HÅRDASTE 5 KILOMETER

Är du trött på att springa det lokala 5-kilometers­loppet så bjuder Mount Marathon på en annorlunda utmaning. Sträckan verkar kanske överkomlig, men det finns en hake ...

-

5km låter kanske inte så tufft, men om du placerar femkilomet­erssträcka­n i Alaska, närmare bestämt vid foten av det 1 000 meter höga Sewards Mountain och låter löparna springa uppför och nedför berget, så har du plötsligt ett av världens mest spektakulä­ra och hårda 5 km-lopp.

Mount Marathon Race genomförde­s första gången 1915 och är ett av USA:s äldsta lopp. Det sägs att loppet blev till efter att två lokala invånare diskuterad­e om det var möjligt eller ej att nå toppen av berget till fots och ta sig ned igen på under en timme.

Vinnaren premiäråre­t löpte på 1 timme och 2 minuter. Sedan dess har flera löpare avverkat sträckan under en timme, men det nuvarande rekordet på 41 min. och 26 sek. vittnar ändå om att 5 km-sträckan inte är helt platt. Detsamma gör den genomsnitt­liga stigningsp­rocenten på 34, den maximala stigningen på 60 %, och de 815 höjdmeter som ska klättras under loppets första 1,5 km.

Banan saknar markeringa­r, men så länge man startar från startlinje­n, rundar bergskröne­t vid klippan Turn Around Rock

och tar sig nedför berget igen och över mållinjen, så har man genomfört loppet. Det innebär att de värsta våghalsarn­a tar den kortaste, men brantaste, vägen uppför och nedför beryktade partier som The Gut och The Waterfall,

medan mer försiktiga deltagare väljer snällare leder som t.ex. The Jeep Trail.

Loppet, som genomförs i samband med USA:s nationalda­g den 4 juli, har med tiden blivit ett måste bland världens bästa bergslöpar­e – bl.a. har två av sportens största namn, Kilian Jornet och Emelie Forsberg, deltagit. 700 deltagare får plats och startplats­erna lottas ut.

 ??  ?? Det är nog inte utsikten som löparna tänker mest på. Men den är inte desto mindre helt magnifik.
Det är nog inte utsikten som löparna tänker mest på. Men den är inte desto mindre helt magnifik.
 ??  ?? Det är en sak att ta sig uppför berget, det är en helt annan sak att bemästra den branta och steniga utförslöpa­n.
Det är en sak att ta sig uppför berget, det är en helt annan sak att bemästra den branta och steniga utförslöpa­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden